Вести


Интензивирати привредну сарадњу АП Војводине и Александрије

Нови Сад , 20. јануар 2021.
-A A +AИнтензивирати привредну сарадњу АП Војводине и Александрије.

Нови Сад , 20. јануар 2021. .

Привредна коморе Војводине организовала је данас онлајн конференцију са циљем да се унапреди и прошири сарадња између АП Војводине и Гуверната Александрија у Арапској Републици Египту. Томе доприноси чињеница да две републике, Србија и Египат, већ више од стотину година имају добру сарадњу на многим пољима – у привреди, пољопривреди и туризму.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић био је учесник данашње конференције, поред амбасадора Египта у Републици Србији Амра Алгувејлија и домаћина скупа, председника Привредне коморе Војводине Бошка Вучуревића. На конференцији се, поред многобројних гостију, чланова делегација обеју република, обратио и председник Привредне коморе Александрије Ахмед ел Вакил.

Гувернат Александрија један је од највећих региона Арапске Републике Египат, а истоимени град је међу најзначајнијим трговачким, индустријским и логистичким центрима у тој земљи, те је стога веома важан у погледу међурегионалне сарадње са АП Војводином. Сама конференција представља успостављање везе са том регијом и њеним центром, са циљем креирања повољног амбијента за домаћу привреду и умрежавање домаћих привредника са привредницима из читавог света.

Речима да је неопходно сагледати простор за сарадњу који је пред нама, у Арапској Републици Египат, простор који до сада није довољно коришћен, присутнима се обратио покрајински секретар Ненад Иванишевић, који је нагласио да се заједничким снагама, знањем и ресурсима, као и одличним економским и дипломатским везама, тај простор може и искористити, с обзиром на то да је Египат велико тржиште сам по себи.

"Овај неисцрпни простор се може искористити и у извозу пољопривредних производа, али и у другим видовима сарадње. Потербно је да много више извозимо у тако велику и значајну, многољудну земљу. Уз помоћ Привредне коморе Војводине и Амбасаде Египта, и уз њихову сарадњу, а путем конкурса Секретаријата за привреду и туризам, потребно је да упознамо више стотина привредника које помажемо, поготово оне у производним делатностима, са могућностима египатског тржишта и потенцијалног извоза на то тржиште", рекао је Иванишевић.

Он је додао да туризам између Србије, односно АП Војводине, и Египта, не би требало да буде једносмеран, већ да је потребно заједнички радити на отварању српског тржишта, посебно војвођанског, за госте из Египта.

"Данас је тај број несразмеран и много домаћих туриста одлази у чувена египатска летовалишта, али је свакако неопходно припремити материјал који ћемо представити Египту. Сигуран сам да Нови Сад, пре свега, као представник културе и као омладинска престоница Европе, затим Фрушка гора, као бисер туризма, те Дунав, као европски бисер, јесу нешто што се туристима из Египта може понудити и што им може бити занимљиво", додао је секретар.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је логистички могуће остварити трговачке, привредне и инвестиционе контакте са регионима попут Александрије, те да је циљ Коморе креирање квалитетног амбијента који ће допринети развоју и унапређењу извозних потенцијала домаће привреде.

Амбасадор Египта Амр Алгувејли најавио је да ће у првој половини текуће године бити формирана међувладина комисија Србије и Египта, која ће умногоме допринети побољшању привредне климе између двеју земаља, као и доношењу споразума о слободној трговини, што ће омогућити бољи проток робе, услуга и људи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs