Вести


Конференција за новинаре Зорана Радомана о ребалансу покрајинског буџета

Нови Сад , 02. октобар 2015.
-A A +AКонференција за новинаре Зорана Радомана о ребалансу покрајинског буџета.

Нови Сад , 02. октобар 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман изјавио је да ће данас на седници Покрајинске владе предложити ребаланс буџета АП Војводине за 2015. годину, у чијем договарању су, са великим трудом и толеранцијом, учествовали сви коалициони партнери.
„Тако смо дошли до буџета који ће бити мањи у односу на актуелни буџет за 4,34 милијарде динара, односно, биће 59, 6 милијарди динара. То је номиналан буџет који ће бити, тако да кажем, папиролошки исказан, а много је мање оно чиме ми заиста и објективно располажемо. По овој процени и овако пројектованом буџету, до краја године ће у буџет Покрајине „ући“ само 2,9 посто, а не 7 посто у односу на републички буџет“, рекао је Радоман и додао да ће због тога ће многи пројекти у Војводини бити извршени у мањем обиму, или се неће извршити, а део тога ће бити пренет у наредну годину.
Покрајински секретар је нагласио да се то догађа из године у годину, а ове године је то посебно изражено.
„Морам да кажем да порески обвезници у Војводини пуне буџет Републике са око 30 посто, а са друге стране, ни ова Уставна категорија од 7 посто се не испуњава, него ће то бити нешто ниже од 3 посто у овој години. Ове године то је посебно изражено, с обзиром на то да и оно што је пројектовано буџетом Републике Србије, односно, што је предвиђено фискалном стратегијом - није остварено. Није остварен приход из пореза на добит предузећа зато што су резултати привреде знатно лошији него што се очекивало и као што је фискална стратегија, коју је Република Србија донела - предвиђала“, рекао је Радоман.
На крају преса, Радоман је изјавио да се, ипак, нису испунила његова очекивања која је износио на пређашњим конференцијама за новинаре, да очекује да ће Покрајина, због доброг резултата буџета Србије и смањеног дефицита, добити тражених 4,4 милијарде динара. Нешто више од месец данас након упућивања захтева Покрајинске владе, стигло је писмо министра финансија.
„Министар финансија у писму цитира одредбе Устава које се односе на то колики треба да буде буџет АП Војводине, али нетачно. Затим каже да су резултати привреде у Србији још лошији, па је и то разлог да не добијемо тражена средства. Замера нам што смо пре законског рока, уколико овде уопште постоји законски рок за одговор на једну овакву иницијативу, обавестили јавност. И на крају, каже да је наш захтев без основа. Да не понављам разлоге зашто смо тражили паре, али основ се свакако налази у Закону о буџетском систему. У члану 69. је наведено да је могуће недостајућа средства тражити, да Република нема обавезу, али да може да надокнади средства. Дакле, та могућност постоји и захтев није без основа. Таквим захтевима је републичка администрација удовољавала, пребацујући средства локалним самоуправама. На крају, министар каже да је Министарство финансија спремно да пружи допунска објашњења и по потреби организује састанак са представницима Покрајинске владе. Надам се да ће ово бити тачно, да ће организовати тај састанак, који ми са Републичком владом тражимо, али се надам да ће ово бити урађено и да се неће понашати као у случају покушаја да се донесе закон о финансирању АП Војводине“, рекао је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs