Вести


Конференција зе медије Зорана Радомана поводом нетачних навода да Покрајина опструише приватизацију одређених предузећа и довођење страних инвеститора

Нови Сад , 20. јануар 2015.
-A A +AКонференција зе медије Зорана Радомана поводом нетачних навода да Покрајина опструише приватизацију одређених предузећа и довођење страних инвеститора.

Нови Сад , 20. јануар 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман одржао је данас конференцију за медије на којој је демантовао изјаве републичког министра привреде Жељка Сертића да „Развојни фонд Војводине директно опструише приватизацију одређених предузећа и довођење страних инвеститора“.

Наиме, министар Сертић је изјавио да је велика италијанска компанија Фереро, која је заинтересована за приватизацију сомборског пољопривредног добра Алекса Шантић, „на путу да одустане од комплетног посла и од инвестиције од готово 8 милиона евра и запошљавања неколико стотина радника, јер Развојни фонд Војводине, неће да да документа која су сви остали повериоци дали“.

Зоран Радоман је истако да је изјава министра Сертића потпуно нетачна, и да је реч о својеврсном обмањивању јавности.

„Супротно томе, Покрајинска влада жели да правилно и основано одлучи о судбини потраживања од пољопривредног добра Алекса Шантић, у овом случају потраживања која су обезбеђена земљом“, казао је је секретар Радоман.

Зоран Радоман је додао да министар Сертић, не желећи да објасни и поткрепи план програма продаје имовине пољопривредног добра Алекса Шантић - обмањује јавност и врши притисак.

„Истина јесте да су Развојни фонд Војводине и Агенција за осигурање депозита, крајем 2014. године добили препоруку Владе Србије и програм за продају имовине пољопривредног добра Алекса Шантић. У препоруци се повериоцима препоручује да отпишу камате везане за потраживања тог пољопривредног добра, док се у програму за продају имовине наводи начин на који би се продало 700 хектара земље, односно по којој цени, и како би се та средства распоредила и коме“, навео је секретар Радоман.

О наведеним документима Владе Србије, расправљано је на две седнице Надзорног одбора Развојног фонда Војводине, и то 5. и 15. јануара 2015.године.

Секретар Радоман је подсетио да су чланови Надзорног одбора Развојног фонда Војводине, представници покрајинских и републичких институција, и то: председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, бивши републички министар Игор Мировић, државни секретар у Министарству финансија Милован Филимоновић, потпредседник Скупштине Војводине Ђорђе Милићевић, покрајински секретари за пољопривреду, привреду и финансије Бранислав Богарошки, Мирослав Васин и Зоран Радоман.

Надзорни одбор је 5. јануара 2015, расправљао о препоруци и програму Владе Србије. Тој седници нису присуствовали др Бојан Пајтић и Зоран Радоман. Према речима секретара за финансије на тој седници, којој је присуствовало више представника републичких институција, закључено је да не треба доносити одлуку Надзорног одбора, него да се сачека препорука Покрајинске владе.

„Иако су представници Републике, Игор Мировић, Ђорђе Милићевић и Милован Филимоновић, могли да донесу такву одлуку, нису је донели, него је о томе расправљано и 15. јануара 2015, када седници није присуствовао једино Мирослав Васин“, навео је Радоман.

Радоман је додао се на седници Надзорног одбора, која је одржана 15. јануара 2015, озбиљно расправљало о програму и препоруци Владе Србије, те да чланови одбора нису донели одлуку о отпису камате, због тога што су сматрали да немају довољно информација да би правилно одлучили о томе да ли повериоци треба да се одрекну великог дела потраживања од повериоца потраживања које је обезбеђено квалитетном хипотеком на земљу. Због тога је тражено и закључено, да је потребно да се обави разговор са Министарством привреде и са Агенцијом за приватизацију, да би се добиле потпуне информације и да би на правилан начин могло о томе да се одлучи.

„Нико од чланова Надзорног одбора није хтео да подржавајући „буразерску политику“, некоме у џеп стави преко 300 милиона динара“, казао је секретар Радоман и додао да се нигде у докумeнтима Владе Србије, сем у изјавама министра Сретића не спомиње ниједан инвеститор, па ни Фереро, а камоли градња фабрике од стране тог инвеститора.

Секретар Радоман је додао да су потраживања АП Војводине од дужника Алекса Шантић у висини од 294 милиона динара, при чему је камата на тај износ 199 милиона, док Развојни фонд има потраживања у висини од 294 милиона са каматом на то потраживање од 389 милиона динара. Осим ових потраживања АП Војводине, Пореска управа има потраживање од 28 милиона динара и каматом на потраживања од 31 милион, коју по закону не може да се отпише јер се ради о потраживању које се односи на доприносе за пензијско-инвалидско осигурање.

Како је секретар Радоман навео, практично се тражи само отпис камата за потраживања које су у власништву АП Војводине. Он је навео да је имовина у власништву АД Алекса Шантић, која је намењена за продају, 700 хектара земље и објекати на тој земљи, процењена на 910 милиона динара.

„Ако би се АП Војводина одрекла потраживања за камате, њено потраживање би било 543 милина динара, те би са потраживањем од ПУ, обавеза била 601 милион, док би 309 милиона динара неко добио на поклон“, казао је Радоман и дода да су то подаци који се налазе у документима Владе Србије, те да се нигде не наводи зашто би се АП Војводина одрекла свог потраживања.

Он је још додао да се у програму Владе Србије наводи, да уколико се оствари већа цена на продаји од главнице која износу 601 милион динара, та средства неће ићи онима који су се одрекли камате, него АД Алекса Шантић.

"У немогућности да објасни неке ставке из програма продаје, и не желећи да има дијалог са покрајинским институцијама, министар Сертић се служи обмањивањем јавности и притиском. Ја не знам који је то интерес и да ли је то интерес некакве буразерске политике, али ме не изненађује његов неодговоран однос, јер, ако је у својој фирми могао да направи губитак који је био 10 пута већи од оснивачког капитала, онда ме не чуди бахат однос према имовини Војводине", рекао је Радоман на конференцији за новинаре и додао да је интерес Покрајине да одговорно располаже имовином и да привуче инвеститоре, без обзира да ли су домаћи или страни., те да је за приватизацију АД Алекса Шантић заинтересовано 17 привредних субјеката.

"Сматрам да није ствар доброг укуса да за промашаје министара Владе Републике Србије, буду кривци АП Војводина и претходне владе", рекао је секретар Радоман.

Радоман је поновио да АП Војводина, кроз одлуке Надзорног одбора Развојног фонда Војводине, чији су чланови представници покрајинских и републичких институција, жели да помогне долазак инвеститора, и да стави у исти положај све који су заинтересовани за приватизацију АД Алекса Шантић. "С друге стране, желимо да средства, која се се остваре од продаје имовине тог предузећа, корисно употребимо кроз рад Развојног фонда Војводине, тако и кроз буџет АП Војводине", рекао је Радоман.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs