Вести


Милићевић: Пуна реафирмација задругарства у аграру

Нови Сад , 04. децембар 2018.
-A A +AМилићевић: Пуна реафирмација задругарства у аграру.

Нови Сад , 04. децембар 2018. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић изјавио је данас на округлом столу под називом „Инвестиције у земљорадничком задругарству - потребе задруга и подршка из буџета“, да је пуна реафирмација задругарства у врху приоритета аграрне политике у Војводини.

Милићевић је нагласио да Покрајинска влада тај посао ради заједнички са Владом Србије, јер је задругарство карика без које се пољопривреда не може развијати на прави начин.

Он је додао да је у вишедеценијском периоду задругарство било запостављено, што је аутоматски значило и стагнацију пољопривредне производње, губитак великог броја малих произвођача и стагнацију нашег села.

„Мали произвођач не може опстати у суровој тржишној утакмици уколико нема развијеног задругарства. Кроз јаке задруге желимо да ојачамо мале произвођаче, да буду потпуно конкурентни на тржишту“, казао је Милићевић. Он је додао да ће кроз удруживање доћи не само до повећања квантитета производње, него и до квалитета, јер на тај начин произвођачи много лакше, и под повољним условима долазе до репроматеријала и механизације, лакше пласирају своје производе и уводе нове технолошке приступе у производњу.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је нагласио да је нови Закон о задругама који је ступио на снагу 2016. године, допринео решавању својинских проблема, који су били основни узрок и разлог неадекватног инвестиционог финансирања у задружни сектор. С друге стране проблем је био и недовољни финансијски потенцијал задруга.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду и земљорадничке задруге, кроз конкурсе у 2017. и 2018, инвестирали су око 83,5 милиона динара у задруге, и то највише у системе за наводњавање и опрему за хладњаче“, казао је Радојевић и додао да је са републичког нивоа инвестирано преко 300 милиона динара.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов нагласио је да је циљ данашњег скупа да задругари пошаљу јасну поруку задругама у Војводини, колику подршку имају од покрајинске администрације.

Округли сто у организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Задружног савеза Војводине окупио је представнике 24 земљорадничке задруге.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs