Вести


Милићевић уручио уговоре за анализу енергетске ефикасности 80 објеката у јавној својини у АП Војводини

Нови Сад , 02. септембар 2019.
-A A +AМилићевић уручио уговоре за анализу енергетске ефикасности 80 објеката у јавној својини у АП Војводини.

Нови Сад , 02. септембар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас представницима 20 локалних самоуправа уговоре о додели средстава за израду анализе енергетске ефикасности и потребних мера за 80 јавних објеката, пре свега основних школа и предшколских установа.

Овај пројекат, вредан 100.000 евра, финансира Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) на основу Меморандума о разумевању, који је, у јулу ове године, потписала са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Потпредседник Милићевић изјавио је овом приликом да је ово почетак једног великог, вишегодишњег посла, који подразумева анализу стања енергетске ефикасности свих 3.000 објеката у јавној својини у АП Војводини.

„На тај начин ћемо постићи неколико важних циљева. Пре свега, уштеду у коришћењу енергије, и уштеду за буџете, јер се рачуни за енергенте плаћају управо из буџета. Затим, ту је еколошка димензија која подразумева много мање загађења наше околине. И не мање важно, на тај начин се обезбеђује много угоднији боравак за кориснике тих објеката, као што су школе, универзитет, те установе здравствене и социјалне заштите“, изјавио је Милићевић.

Покрајинска влада, управо због вишеструке користи за друштво, опредељена је, како је истакао Милићевић, да на овом послу ради озбиљно и дугорочно.

„У протекле три године издвојили смо 1,2 милијарде динара за побољшање енергетске ефикасности објеката у јавној својини и са тим издвајањима ћемо наставити и у наредним годинама. Разговараћемо, такође, и са другим потенцијалним учесницима у овом послу, као што су комерцијалне банке или инвеститори на тржишту капитала, како би подржале становништво у обезбеђивању услова за унапређење енергетске ефикасности објеката у власништву грађана“, рекао је потпредседник Покрајинске владе.

Милићевић је додао да ће Покрајинска влада наставити да сарађује са ЕБРД у пројектима унапређења енергетске ефикасности јавних објеката, као и да ће наставити разговоре и о другим аранжманима на којима би заједнички радили, као што су послови у сфери водоснабдевања и аграра.

Уручењу уговора присуствовали су и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која финансира овај пројекат.

Ненад Грбић је нагласио да мере енергетске ефикасности спадају у примарне програме ресорног секретаријата и захвалио се представницима ЕБРД на досадашњој сарадњи, што је допринело да секретаријат иницира израду Атласа енергетске ефикасности јавних зграда на територији АП Војводине.

Пројектом за чију реализацију су данас додељена бесповратна средства обухваћене су 42 образовне установе, 11 зграда јавне управе, 11 здравствених установа, пет објеката социјалне заштите, пет објеката културе, по два бањска и спортска објекта, једна аутобуска станица и једна полицијска станица.

Пројекат ће се спровести на територији локалних самоуправа: Апатин, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Вршац, Врбас, Зрењанин, Ириг, Кањижа, Кула, Мали Иђош, Нови Кнежевац, Нови Сад, Панчево, Сента, Србобран, Суботица и Шид.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs