Вести


Наставак међурегионалне сарадње у оквиру Заједнице подунавских регија

Нови Сад , 11. мај 2021.
-A A +AНаставак међурегионалне сарадње у оквиру Заједнице подунавских регија.

Нови Сад , 11. мај 2021. .

Покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић учествовала је на конференцији за медије поводом премијере балета „Мадам Батерфлај“.

„Посебно ме радује чињеница да је наш боравак у Доњој Аустрији у јануару прошле године допринео реализацији балета „Мадам Батерфлај“, који ће бити премијерно одигран на сцени Српског народног позоришта, и што ће након тога бити изведен и пред публиком у Санкт Полтену. Тиме настављамо сарадњу у оквиру Заједнице подунавских регија, у којој је председавање за 2020. и 2021. годину преузела Покрајинска влада. Реч је о првом пројекту који има међународни карактер, односно у реализацији балета учествују уметници из чак пет земаља. За неколико дана представа ће гостовати код другог домаћина у Доњој Аустрији, што ће бити показатељ да узајамном сарадњом градимо мостове културе“, рекла је Милошевићева.

Она је нагласила да Српско народно позориште потврђује, учествујући у једном великом и уметнички захтевном пројекту, да је водећа установа у сфери уметности у нашој држави, посебно када се узме у обзир чињеница да се све одвија у врло неповољним условима за уметничко стваралаштво. Драгана Милошевић је изразила задовољство што је у прилици да буде у друштву дивних људи и уметника, који су приредили балетску представу која се изводи у само четрнаест светских позоришта.

Управник СНП-а Зоран Ђерић захвалио је Покрајинском секретаријату на подршци, изразивши задовољство што се култура није само сачувала, већ се и развија, упркос пандемији.

Директор Балета Тони Ранђеловић изразио је захвалност свима који су подржали овај пројекат – Министарству културе и информисања, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, ЕУ–Јапан фесту, Аустријском културном форуму из Београда, Фондацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Департману за уметност и културу Покрајине Доње Аустрије и Граду Санкт Пелтену.

Редитељ представе Петер Бројер, кореограф који ствара у Немачкој и Аустрији, нагласио је да „Мадам Батерфлај“, иако позната као оперско дело Ђакома Пучинија које не престаје да очарава љубитеље уметности, као балет – жанровски представља ново дело и настаје у сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије. Према његовим речима, то ће у основи бити не само Пучинијева, него и оригинална јапанска и америчка музика. Тиме редитељ представе настоји да направи дистинкцију између традиционалног – јапанског, и савременог – убрзаног америчког начина живота.

На конфернцији су говорили и солисти Ана Ђурић, Самјуел Бишоп, Ничика Шибата (Европа балет), Флоријан Кадор (Европа балет) и пројектни менаџер Сенка Петровић.

Балет „Мадам Батерфлај“ биће премијерно изведен у Српском народном позоришту, на Сцени „Јован Ђорђевић“, у петак, 14. маја, а у Санкт Пелтену, у петак, 11. јуна 2021. године.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs