Вести


Најстарији факултет Универзитета у Новом Саду прославио 65. рођендан

Нови Сад , 29. новембар 2019.
-A A +AНајстарији факултет Универзитета у Новом Саду прославио 65. рођендан.

Нови Сад , 29. новембар 2019. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравио је данас присутне на прослави поводом обележавања 65 година постојања и успешног рада Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Том приликом секретар Милошевић је изјавио да овај јубилеј сведочи о томе да је Србија друштво у коме култура има и материјално и духовно значење.

„Култура представља и материјално и културно стваралаштво, и колико је важно да данас постижемо успехе у изградњи фабрика и путева, исто тако је важно да креирамо друштво које препознаје квалитете вишејезичности, али и да човека доживимо као психолошко и социјално биће“, нагласио је Милошевић и додао да је Филозофски факултет оправдао своје постојање не само годинама трајања већ и логиком без које је тешко живети, а то је култура.

„Када академик Костић говори о томе да је спас за Србију у култури, када говори колико су важни друштвено-хуманистички погледи на наше друштво и када говоримо о ономе што јесте стратегија, онда су то дигитализација и интернационализација, које опет исходују у хуманизацији. Да бисте уредили такав, јединствен систем, морате бити на високом нивоу културе“, закључио је Милошевић.

Филозофски факултет је основан 1954. године, као и Пољопривредни факултет, и заједно чине језгро из кога ће се шест година касније, тј. 1960, развити Универзитет у Новом Саду.

У време оснивања Филозофски факултет је био део Универзитета у Београду, а од почетних шест студијских програма данас је стигао до 50 на сва три нивоа студија.

Факултет има 17 одсека и 20 центара, те велику и драгоцену библиотеку са више од 600.000 библиотечких јединица. На Факултету студира око 5.100 студената и ради 308 наставника, а дипломе на основним, магистарским/мастерским и докторским студијама до данас је стекло скоро 24.000 студената.

Филозофски факултет је постао центар изврсности за проучавање језика и књижевности народа који живе у Војводини – српског, мађарског, словачког, румунског и русинског, и једини је факултет у Србији (и један од ретких у свету) на коме се студира на пет матерњих језика. Поред наведених, студенти могу стећи и дипломе из светских језика и књижевности – немачког, руског, француског и енглеског. Као страни језик студенти могу бирати још и италијански, шпански, пољски, грчки, кинески и португалски. Осим студената, и сви заинтересовани, поред побројаних језика, могу похађати курсеве хинди, турског, персијског, корејског и јапанског језика у Центру за језике. Осим филолошких дисциплина, на Факултету се проучавају историја, психологија, педагогија, социологија, социјални рад, филозофија и медијске студије.

На свечаности поводом прославе 65 година од оснивања Филозофског факултета додељене су награде најбољим младим истраживачима, а Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, као једном од најзначајнијих партнера Факултета, уручена је захвалница.


Извор: ПС за високо образовање и научноистраживачку делатност

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs