Вести


Обележено 65 година Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин

Нови Сад , 15. јул 2016.
-A A +AОбележено 65 година Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин.

Нови Сад , 15. јул 2016. .

У Галерији Матице српске, данас је отворена изложба „Како очувати и користити културно наслеђе“, поводом обележавања 65 година од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Петроварадину. Тим поводом говорили су министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама проф. Мирослав Штаткић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин Зоран Вапа, управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић-Бугарски и ауторка изложбе др Славица Вујовић.

У присуству бројних званица, представника Српске православне цркве и поштовалаца културног наслеђа, секретар Штаткић је у уводном делу свог говора навео најзначајније пројекте и достигнућа Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

„Обављен је озбиљан посао који је за дивљење и понос“, рекао је секретар Штаткић и додао да је ова институција „разумела да је очување културног добра артефакт културног кода народа“. Он јесте супститут ентитета трајно обележеног памћења, његовог постојања и битисања кроз време, простор у васељенској матрици закономерности. Зато честитам свим генерацијама Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин на вредном и посвећеном раду“, закључио је секретар Штаткић.

Министар Тасовац је, честитајући јубилеј, истакао да је велика и важна ствар за државу Србију када њене институције културе обележавају велике јубилеје. Онда се показује, нагласио је Тасовац, колико се тога урадило, где се све радило и каквог трага за собом су оставиле. „Овај Завод јесте институција културе која има великог трага, нарочито на пољу очувања српске духовности од далматинске жупаније до Хиландара, преко Мађарске и Румуније. Данашња изложба јесте уједно и пример како кроз савремен приступ очувања културног наслеђа, на примеру Бача, можемо да укључимо у сарадњу и стране и домаће партнере. Сви заједно у једном пројекту, у снажан економски развој, због чега сам поносан што сам данас ту, да честитам и пожелим и надаље овако добре резултате“, рекао је Тасовац.

Директор Зоран Вапа осврнуо се у свом излагању на велике и значајне пројекте ове инститиције, апострофирајући да у Србији има 20.513 значајних културних добара, од чега је 40 одсто у Војводини.

У име Галерије Матице српске присутне је поздравила управница мр Тијана Палковљевић-Бугарски, док је ауторка изложбе др Славица Вујовић говорила о изложби „Пројекти Бача“, као идеји да се наслеђе искористи као потенцијал једног локалитета, кроз време.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs