Вести


Одржана промоција монографије Резерват биосфере „Бачко Подунавље“

Нови Сад , 08. фебруар 2019.
-A A +AОдржана промоција монографије Резерват биосфере „Бачко Подунавље“.

Нови Сад , 08. фебруар 2019. .

У организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, данас је одржана промоција монографије Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ у којој су представљене природне, културне, историјске и друге одлике овог дела Бачке уз Дунав.

Бачко Подунавље је, наиме, у 2017. години, одлуком Међународног координационог савета УНЕСКО програма „Човек и биосфера”, уврштено на Светску листу резервата биосфере, као најочуванија ритско-мочварна целина дуж Дунава. То је подручје изузетне биолошке разноврсности и центар ретких природних станишта, као и богатог културног наслеђа.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић рекао је, тим поводом, да је данас свака активност на заштити природе – и те како значајна и пожељна.

„Чињеница да је Бачко Подунавље уврштено на Светску листу резервата биосфере посебно је значајна за унапређење суживота човека са природом, а монографија је један од корака који треба да обезбеди већу препознатљивост овог подручја, које се простире на више од 176.000 хектара, обухвата пет општина са 214.000 становника, као и четири заштићена природна подручја“, изјавио је Галић.

Он је још додао да следи разрада тог концепта, данас кроз монографију, а затим кроз интерактивну разраду плана и одређену методологију сарадње са овим општинама и грађанима који ту живе, где је неопходно ускладити различите секторске политике с потребама заштите природе, интегрисати природну и културну баштину са економским и социјалним развојем.

Марина Томић, в.д. директорка Покрајинског завода за заштиту природе је истакла да је уписивање Бачког Подунавља на УНЕСКО Светску листу резервата биосфере велика одговорност за све који се баве очувањем природе.

На промоцији монографије овог новог резервата биосфере учествовали су и помоћница министра заштите животне средине Јасмина Јовић, председник Националне комисије за сарадњу са УНЕСКО проф. др Горан Милашиновић, представници Светске организације за природу WWF Adria и чланови ауторског тима на изради монографије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs