Вести


Одржана јавна расправа о унапређењу безбедности саобраћаја на путевима

Нови Сад , 27. март 2019.
-A A +AОдржана јавна расправа о унапређењу безбедности саобраћаја на путевима.

Нови Сад , 27. март 2019. .

У Новом Саду је данас одржана јавна дискусија о Нацрту Правилника о раду локалних тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, коју је организовала Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Ресорни секретар Ненад Грбић је у обраћању учесницима дискусије, које су чинили представници Савета за координацију послова безбедности саобраћаја локалних самоуправа са територије Војводине који својим учешћем треба да допринесу изради овог правилника, указао на значај саобраћаја и путне мреже. Истовремено, Грбић је указао да заједничка сарадња, на свим нивоима, треба да унапреди безбедност саобраћаја у Србији, смањи број саобраћајних незгода, страдалих и повређених у њима.

Истичући да је путна мрежа једна од најважнијих капиталних вредности Републике Србије, Грбић је подсетио да укупно располажемо са 16.500 km државних путева I и II реда, од чега је на територији Војводине 3.500 km, и да њихова капитална вредност износи преко пет милијарди евра или преко 15 милијарди евра пројектоване вредности.

Око 80 одсто превоза свих роба, као и 90 одсто превоза свих путника, како је Грбић изнео, одвија се друмским саобраћајем.

„Све то, с једне стране, утиче и на конкурентност и развој самих предузећа, довођење страних инвеститора и отварање нових радних места. С друге стране, то доноси одређене ризике о којима говори податак да је само на територији АП Војводине у 2017. години било око 6.933 саобраћајних несрећа, у којима је 178 особа изгубило живот. Пре свега је реч о рањивим групама, коју чине пешаци, а према подацима од ове године, у саобраћају у нашој покрајини, живот је изгубио 31 пешак“, изнео је Грбић и нагласио да је ефикасно деловање у систему безбедности саобраћаја могуће само уз заједничко и усаглашено деловање субјеката безбедности саобраћаја. Као најзначајнији циљ ових заједничких активности, ресорни секретар је навео смањење броја саобраћајних незгода, као и њихових последица, а посебно смањење страдања рањивих категорија учесника у саобраћају.

Секретар Грбић је поручио да ће Секретаријат и даље подржавати овакве иницијативе Агенције за безбедност саобраћаја, и у сарадњи локалним самоуправама учествовати у суфинансирању техничке документације и реализацији пројеката, који имају за циљ повећање нивоа безебедности саобраћаја.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима од 2009. године је препознао локалне самоуправе као битан елемент система саобраћаја у Републици Србији и, како је још рекао начелник одељења за локалне самоуправе Агенције за безбедност Бранко Стаматовић, обезбеђена су средства за финансирање саобраћаја, а то је 30 одсто од сваке наплаћене казне на територији локалне самоуправе.

„Оно што је предвиђено допунама и изменама Закона је управо Правилник, који ће ближе да одређује начин рада и функционисање локалних савета. Наиме, анализом локалних савета је уочено да велико број није наменски трошио средства. Било је усмеравања средстава на проблеме који нису из домена безбедности саобраћаја, као и недовољног препознавања проблема у саобраћају и њихово нерешавање“, рекао је Стаматовић и нагласио да ће се овим Правилником, о којем се дискутује још и у Краљеву, Нишу и Смедереву, локалним самоуправама омогућити јасније смернице како да се организују и раде ефикасније, управљају на основу података и анализе стања, као и укаже из којих институција треба бирати стручњаке за чланове Савета за координацију послова безбедности саобраћаја локалних самоуправа.

Новине су и на плану комуникације између АБС-а и локалних самоуправа путем апликације ИСУ, која ће се користити за размену примера добре праксе и других препорука важаних за повећање безбедности у саобраћају на локалу.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs