Вести


Озваничен почетак рада постројења „Дубока прерада“ Рафинерије нафте у Панчеву

Нови Сад , 18. новембар 2020.
-A A +AОзваничен почетак рада постројења „Дубока прерада“ Рафинерије нафте у Панчеву.

Нови Сад , 18. новембар 2020. .

Данас је свечано обележен почетак рада постројења „Дубока прерада“, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву.

Постројење је, притиском на тастер, покренуо председник Републике Србије Александар Вучић, након што су генерални директор „Гаспромњефта“ Александар Дјуков и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић деактивирали сигуроносни систем, у командној сали рафинерије.

Свечаности обележавања поводом почетка рада овог постројења присуствовали су и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

Пројекат „Дубоке прераде“ је капитална инвестиција НИС-а, у коју је уложено више од 300 милиона евра. Завршетком овог пројекта, како је Нафтна индустрија Србије већ истакла Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернијих и "најзеленијих" у региону.

Почетак рада овог постројења, како је данас истакнуто, доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањењe емисијe гасова и прашкастих материја у ваздух.

На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије. У складу са својим надлежностима Покрајински секретаријат је у претходних четири године издао преко 20 различитих аката који се тичу пројекта Дубоке прераде, при чему је омогућена стручна подршка представницима НИС-а у процесу исходовања дозвола.

Председник Србије Александар Вучић је истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, и ширем од простора бивше Југославије.

"Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву. Све је урађено на најсавременији начин, уз употребу дигитализације", рекао је Вучић.

Вучић се присетио и да је пре три године, приликом постављања камена темељца, мало веровао да ће све са успехом бити завршено.

"Али, срећом, људи који су радили и градили фантастичну конструкцију, 96 метара висине и донели фасцинантне пећи од 200 тона, направили су једно од најмодернијих постројења и имали су више вере и знања од мене", приметио је Вучић поводом постројења, чија је градња почела пре три године.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће, између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту.

Он је констатовао да је данас велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћа стручњака.

Пројекат је омогућио производњу веће количине најквалитетнијих горива: дизела, бензина и течног нафтног гаса.

Такође, почиње и домаћа производња нафтног кокса, који се до сада увозио, што ће додатно унапредити енергетску стабилност Србије.

НИС је раније саопштио да завршетак тог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционар НИС-а руска компанија "Гаспромњефт" и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs