Вести


Подршка Гаранцијском фонду АП Војводине за чланство у Асоцијацији гаранцијских фондова

Нови Сад , 23. фебруар 2015.
-A A +AПодршка Гаранцијском фонду АП Војводине за чланство у Асоцијацији гаранцијских фондова.

Нови Сад , 23. фебруар 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман разговарао је са Катрин Стурм, генералном секретарком Асоцијације гаранцијских фондова (АЕЦМ) и Гораном Васићем, директором Гаранцијског фонда АП Војводине.

Током данашњег сусрета, секретар Радоман је подржао иницијативу Гаранцијског фонда АП Војводине, који је званично поднео захтев за чланство у Асоцијацији гаранцијских фондова. Одлука о томе требало би да буде донета на Скупштини Асоцијације која ће у мају бити одржана у Берлину.

"Пријем у АЕЦМ, омогућиће Гаранцијском фонду АП Војводине, много већи капацитет за подршку малим и средњим предузећима, односно садашњи износ од десет милиона евра који је на располагању предузећима, биће повећан за бар још толико“, казао је Зоран Радоман и подсетио да је Гаранцијски фонд АП Војводине тренутно једини гаранцијски фонд на територији Србије, и додао да постоји могућност да се подршка даје и предузећима која нису на територији покрајине.

Катрин Стурм је навела је да АЕЦМ – европска асоцијација гарантних фондова, основана 1992. године у Бриселу, те да данас броји 40 чланова. Већином су то земље чланице Европске уније, али и Русија, Турска и Црна Гора. У зависности од тога на који начин је област издавања гаранција регулисан у земљама чланицама, Асоцијација окупља приватне гаранцијске шеме, јавне институције, гаранцијске фондове, развојне банке. Све те институције као основни циљ имају подршку малим и средњим предузећима и предузетницима, који имају добре пројекте, али немају одговарајућа средства обезбеђења за њихово финансирање од стране комерцијалних банака. Осим што промовише инструмент подршке малим и средњим предузећима путем издавања гаранција, Асоцијација гаранцијских фондова заступа интересе својих чланица код Европске комисије, Европске инвестиционе банке. Колико је овакав вид подршке значајан, говори податак да је 2013. године обим издатих гаранција био 76 милијарди евра.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs