Вести


Покрајина предложила нови, трећи предлог уговора, за пренос средстава Граду Новом Саду за Жежељев мост

Нови Сад , 20. април 2015.
-A A +AПокрајина предложила нови, трећи предлог уговора, за пренос средстава Граду Новом Саду за Жежељев мост .

Нови Сад , 20. април 2015. .

Покрајина је обезбедила новац за наставак изградње Жежељевог моста преко Дунава код Новог Сад и спремна је да га одмах пренесе Граду Новом Саду за ту намену. Тим поводом, како би се избегли застоји у финансирању овог пројекта, покрајинска администрација је сама сачинила нови предлог уговора, трећи по реду, по коме би средства из буџета АП Војводине била пренета Граду Новом Саду, саопштено је на данашњој конференцији за медије, на којој су о овој теми говорили покрајински секретар за финансије Зоран Радоман и директор Управе за капитална улагања Војводине Небојша Маленковић, изражавајући наду да ће овај модел бити прихваћен. Тај уговор би био закључен између Железница Србије, као инвеститора, Града Новог Сада, који треба да прими средства и АП Војводине, која ће пренети средства. „Уколико се прекину радови на мосту, одговорност неће бити наша,“ поручили су покрајински функционери.

„Влада Републике Србије, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Железнице Србије су одговорни за реализацију пројекта градње Жежељевог моста. Они су одговорни, исто тако, што та градња стоји више од годину дана. Покушаји обмањивања јавности и преношења одговорности на Покрајинску владу, неће успети“, изјавио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

Покрајинска влада је 16. марта упутила допис републичкој Влади, односно Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са два предлога решења, да би 8. априла Министарство одговорило да се одбијају сви предлози који су дати и предложило да се проблем у застоју финансирања пројекта разреши тако што би АП Војводина, Управа за капитална улагања, средства за даљу реализацију пренела на другог финансијера: Град Нови Сад, који би имао могућности да плаћање врши директно извођачу, у складу са потписаним основним уговором. Покрајина је одмах одговорила да се слаже, да је за њу прихватљив и пренос средстава Граду Новом Саду, о чему је и јавност била обавештена.

С обзиром на то да до данас није стигао предлог уговора о преносу средстава, покрајинска администрација га је сама сачинила и доставила свим члановима радне групе за решавање овог проблема.

Зоран Радоман је нагласио да је Покрајина до сада сваки рачун за градњу моста благовремено платила, а истовремено је обезбедила средства за даљу градњу моста. Предлоге два модела уговора, који је Покрајинска влада предложила, Министарство је одбило, како је рекао Радоман, не наводећи ваљане разлоге за то. „Сем, уколико је то бежање од одговорности и од контакта са овим парама, или ресорна министарка зна нешто што би могло бити разлог да не приме паре и да их не пренесу извођачу радова, како то и стоји у основном уговору о изградњи моста, а да то не жели да подели са нама“, изјавио је покрајински секретар.

Изразивши очекивање да ће предлог о преносу средстава из покрајинског буџета Граду Новом Саду бити прихваћен, Радоман је рекао: „Очекујем да се престане са изношењем неистина, покушајима пребацивања одговорности тамо где она не стоји, да се заиста конструктивно приђе решавању овог проблема и да се прихвати најзад овај трећи модел уговора, како би се наставила градња моста“.

Зоран Радоман је изнео да је Покрајинска влада у више наврата тражила заједнички састанак са Владом Републике Србије, где би изградња моста била једна од тема. Поред тога, у радној групи за наставак пројекта „Жежељев мост“, навео је Радоман, одржано је низ састанака и у згради Покрајинске владе, и у Железницама Србије и у Мисије ЕУ у Србији и, ни на једном, а било их је десетак, није присуствовала републичка министарка Зорана Михајловић, нити државни секретар Дејан Трифуновић.
Покрајински секретар је рекао да се на састанцима видело да Министарство бежи од одговорности да се средства пренесу у буџет Србије, а одатле извођачу радова, како је то заиста и предвиђено основним уговором, у коме се наводи да инвеститор, а то је Република Србија, односно Железнице Србије, треба да изврше плаћање.

„Ми обезбеђујемо средства, а инвеститор плаћа извођача радова. И то стално покушавамо да урадимо, и од тога беже. Зашто, не знам. Вероватно има нешто што ми не знамо. Јер, разлоге које наводе да одбију предложене моделе уговора – заиста не стоје,“ рекао је Радоман.

Директор Управе за капитална улагања Небојша Маленковић подсетио је такође на конструктиван приступ Покрајинске владе, која је нудила предлоге уговора за финансирање изградње моста.

„Ми и данас предлажемо уговор о преносу средстава, а неко нуди уговор о преносу политичке и сваке друге одговорности“, рекао је Маленковић и нагласио да је изградња Жежељевог моста одговорност државе Србије у целини. Маленковић је подвукао да изградњу моста финансира Европска комисија и, у име државе, Покрајина са две трећине и Град Нови Сад са једном трећином средстава.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs