Вести


Покрајина је спремна да пренесе средства за Жежељев мост

Нови Сад , 17. април 2015.
-A A +AПокрајина је спремна да пренесе средства за Жежељев мост.

Нови Сад , 17. април 2015. .

„Аутономна покрајина Војводина је спремна да средства намењена финансирању изградње Жежељевог моста пренесе Граду Новом Саду, ради даљег финансирања овог пројекта. То је једна од идеја министарке Михајловић, а ми немамо ништа против тога“, казао је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман на данашњој конференцији за новинаре у Покрајинској влади.

На прес конференцији, посвећеној изградњи Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду, покрајински секретар за финансије и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић, потврдили су још једном оно што је већ више пута изречено на рачун овог пројекта, а то је чињеница да је интерес свих да се градња моста настави. Од Министарства се очекује да што пре достави нови Нацрт уговора о преносу финансијских средстава ради наставка финансирања овог пројекта. Тим поводом, апеловано је да је неопходно да се поново седне за сто са представницима Министарства грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја и што пре обави разговор о моделу преноса средстава за финансирање изградње Жежељевог моста.
Зоран Радоман је на конференцији за новинаре рекао да Покрајина прихвата предлог ресорног министарства да се то плаћање обави преносом средстава АП Војводине преко Града Новог Сада, да би потом Железнице Србије, као инвеститор, могле тај новац да уплате извођачу радова, односно шпанско-италијанском конзорцијуму "Азви".

Покрајински секретар за финансије је указао да су представници Покрајине били присутни на свим састанцима, који су организовани овим поводом. Подсетио је на чињеницу да је већ више од годину дана како радови на мосту стоје, што је велики проблем за земљу и грађане. Ресорни секретар је изнео да Покрајина није била пасивна, иако је само финансијер, већ су уложени знатни напори да се створе услови за наставак градње моста, односно обезбеде средства, како по основном уговору, тако и за додатне трошкове, где учешће Покрајине износи још два милиона евра. Зоран Радоман је желео да истакне и да ни на једном овом састанку, са представницима Министарства и Делегацијом ЕУ, није присуствовала министарка Зорана Михајловић. Како је рекао, на састанку од 23. фебруара са Делегацијом ЕУ, договорено је да Покрајина достави модел уговора којим би средства из Покрајине била пренета Републици, а даље извођачу радова. Према његовим речима, уговори су достављени свим странама, као и Мајклу Девенпорту приликом посете Покрајини. Међутим недавни одговор, који је уследио Покрајини, био је негативан, а без посебних разлога.

Радоман је подсетио да Покрајина као финансијер не води пројекат, већ само финансира његову реализацију, а да пројекат у име Републике Србије воде Железнице Србије. Покрајински секретар је изразио додатну забринутост и због чињенице за коју су представници Покрајине дознали само из медија, а то је најава да постоји могућност да 27. априла, извођач на овом пројекту одустане од даљих радова, уколико плаћање додатних радова не буде извршено. Зоран Радоман је тим поводом истакао да Покрајина, као финансијер овог пројекта, нема ниједан званичан податак о томе и још једном поновио спремност Покрајине да средства пренесе, како Републици Србији, тако и Граду Новом Саду. Ресорни секретар је изнео утисак да оваквим понашањем Министарство покушава само да пребаци лоптицу на туђ терен и побегне од одговорности.

Директор покрајинске Управе за капитална улагања Небојша Маленковић подсетио је да је прошле године покрајински Фонд за капитална улагања трансформисан у Управу, тако да од тада Покрајина не може директно да уплаћује новац извођачу радова на изградњи тог моста.
Уколико би покрајина директно пренела новац Железницама Србије као инвеститору у том пројекту, то би онда значило да Покрајина на неки начин "финансира јавно предузеће", што би било кршење и одговарајућих међународних прописа које је Србија прихватила, тако да је неопходно да се тај новац пренесе или ресорном министарству, или Граду Новом Саду, објаснио је Маленковић.

Он је истакао изузетан значај тог пројекта као и тога да све буде јасно прецизирано када је реч о његовом финансирању, па и то како ће бити утрошено тих три милиона евра за додатне, односно на почетку непредвиђене радове, за које Покрајина плаћа два милиона евра, а Град Нови Сад милион евра. Како је навео, уколико се управља средствима грађана, средствима пореских обвезника, онда то мора бити одговорно без обзира на приоритет и пројекат у који се средства улажу.

Маленковић је нагласио да би било добро да се што пре састану надлежни представници из Републике, Покрајине и Града, како би се тај посао завршио и створили услови за скори наставак радова на Жежељевом мосту.
Посао је стопиран зато то је Азви тражио додатни новац због додатних трошкова вађења остатака старе, срушене конструкције бетонског моста у НАТО бомбардовању 1999. године.

Уговорена вредност радова је била 45,3 милиона евра на почетку изградње моста, коју са 26,2 милиона финансира Делегација ЕУ, а 12,7 милиона АП Војводина и 6,3 милиона Град Нови Сад.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs