Вести


Покрајинска влада спремна за наставак изградње Жежељевог моста

Нови Сад , 03. април 2015.
-A A +AПокрајинска влада спремна за наставак изградње Жежељевог моста.

Нови Сад , 03. април 2015. .

„Покрајинска влада је спремна и финансијски способна да настави са финансирањем изградње Жежељевог моста преко Дунава код Новог Сада, и то је јасно и недвосмислено показала усвајањем два модела решења који су предложени Министарству грађевине и Железницама Србије као инвеститору. Међутим, до данас нисмо добили никакав одговор на наше предлоге, а радови на изградњи и даље стоје“, изјавио је данас приликом обиласка градилишта тог моста потпредседник Покрајинске владе Бранислав Богарошки, који је уједно и један од чланова које је Покрајинска влада делегирала у радну групу за изградњу Жежељевог моста.

Богарошки је додао да је Покрајинска влада спремна и на свако друго решење које би омогућило наставак радова на изградњи моста, јер је превасходно у интересу грађана Новог Сада и покрајине Војводине да мост буде што пре завршен, али и у интересу целе државе Србије и региона.

„Надам се да ће се пронаћи снаге, воље и разумевења, пре свега од стране Министарства грађевине и Железница Србије као инвеститора, да се овај процес одблокира, јер је недопустиво да радови на изградњи стоје већ годину дана“, рекао је потпредседник Богарошки и додао да административне запреке не смеју и не могу да буду разлог зашто се мост не завршава.

Богарошки је подсетио да је Покрајина као финансијер до сада уложила 587 милиона динара у изградњу Жежељевог моста и нагласио да је спремна да радове финансира до завршетка моста. Додао је и да је Покрајина 30. децембра уплатила 97 милиона динара по основу непредвиђених радова, на основу закључка Владе Србије, те да је спремна да плати још два милиона евра мимо онога што је уговорено у основном уговору.

„У понедељак имамо састанак са члановим Европске уније и Министарства грађевине и Железница Србије и надам се да ћемо на том састанку добити решење, методологију и упутство како и коме да пребацимо новац, који смо резервисали по препоруци Владе Србије како би се радови наставили“, казао је потпредседник Богарошки.

Градилиште новог Жежељевог моста обишли су данас и покрајински секретар за финансије Зоран Радоман, директор Управе за капитална улагања Војводине Небојша Маленковић и заменица покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Сања Чиплић.

Иначе, на данашњи дан пре 16 година у НАТО бомбардовању порушен је Мост слободе, а ускоро ће бити и 10 година како је тај мост обновљен. С друге стране, за 20 дана ће бити 16 година како је срушен Жежељев мост, а радови на изградњи тог моста стоје већ годину дана и још нису близу завршетка.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs