Вести


Покрајински секретаријат за финансије обезбедио 110 милиона за подршку пројектима који се финансирају из фондова ЕУ

Нови Сад , 18. децембар 2014.
-A A +AПокрајински секретаријат за финансије обезбедио 110 милиона за подршку пројектима који се финансирају из фондова ЕУ.

Нови Сад , 18. децембар 2014. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман одржао је конференцију за новинаре на којој је сумирао овогодишње активности Секретаријата које се односе на суфинансирање и предфинансирање пројеката финансираних из фондова Европске уније. Корисници ових бесповратних средстава говорили су о значају подршке Покрајине за реализацију њихових пројеката.

Наиме, покрајински секретар за финансије Зоран Радоман потписао је дванаест нових уговора о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката чију је реализацију финансијски подржала Европска унија. Ради се о пројектима на територији Војводине, који су од од општег, односно јавног интереса. У овој години, навео је Радоман, Покрајински секретаријат за финансије закључио је 44 уговора за реализацију 38 пројеката за које је из буџета Покрајине усмерено 110.396.618,39 динара. Пројекти се реализују на територији 25 градова и општина у Војводини. Давањем овакве финансијске подршке стварају се услови да се на сваки издвојени евро из буџета Покрајине повуче додатних 8,2 евра из фондова Европске уније. Покрајинска влада тако ствара услове за повлачење веће масе средстава из доступних ЕУ фондова, а тиме и бржи економски развој Војводине.

Директорка Регионалне депоније из Суботице Андреа Кикић је изјавила да је то предузеће надлежно за изградњу регионалног система за управљање отпадом за Град Суботицу и шест општина. За ову инвестицију су обезбедили средства из ИПА фонда у износу од 16,85 милиона евра, затим 3,2 милиона евра из републичког буџета, а општине треба да обезбеде милион евра за изградњу рециклажних дворишта. Учешћем на конкурсу Покрајинског секретаријата за финансије, обезбеђено је скоро 19 милиона евра за израду потребне техничке документације, који је тако помогао да се створе предуслови за то да се повуку средства из ИПА фонда.

Чланица општинског већа Кикинде Станислава Хрњак је рекла да су средства Покрајинског секретаријата за финансије у износу од 60,9 хиљада евра искоришћена за реализацију пројекта прекограничне сарадње, вредног нешто више од милион евра, чији је носилац општина Решица из Румуније, а општина Кикинда партнер. Ради се о пројекту на превенцији поплава, конкретно у Руском селу. Санирано је 25 километара каналске мреже и изграђене су три уставе.

Учешћем од 5 одсто од вредности пројекта, Покрајински секретаријат за финансије је допринео реализацији пројекта "Отворени загрљај" који спроводи Специјална болница за психијатријске болести у Вршцу. Према речима директорице др Татјане Воскресенски, паре су намењене за Центар за ментално здравље, што се уклапа у националну стратегију деинституционализације кад су у питању пацијенти са менталним проблемима.

За реализацију 34 уговора чији пројекти се финансирају у оквиру програма прекограничне сарадње и других европских програма издвојено је 66.359.343,67 динара, а 44.037.274,72 динара је усмерено за реализацију 10 уговора који су закључени са локалним самоуправама, а односе се на три капитална пројекта везана за изградњу депонија и чишћење канала.

Бранислав Милосав из Регионалног центра за развој Банат из Зрењанина је рекао да је један од највећих изазова код реализације пројеката обезбеђивање средстава за кофинансирање, нарочито кад је реч о пројектима велике вредности и пројектима ЕУ. У том контексту је веома значајна подршка Покрајинског секретаријата за финансије. У 2014. години, овај центар је обезбедио средства за суфинансирање пројекта из ИПА програма "Образовањем до лакшег запошљавања" у износу од 15,3 хиљада евра. Према речима Милосава, то је значајан пројекат за овај регион, у оквиру кога су основали Едукативни центар Банат.

Универзитет у Новом Саду и његови факултети такође су корисници ових средстава, о чему је говорио ректор проф. др Мирослав Весковић, наводећи да су та средства права инвестиција. Ради се о пројектима који се односе, пре свега, на иновације.

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман је изјавио да је у предлогу буџета за 2015. годину, за ове активности планирано 200 милиона динара.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs