Вести


Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман говорио о продаји акција "Тесла штедне банке" из Загреба

Нови Сад , 14. новембар 2014.
-A A +AПокрајински секретар за финансије Зоран Радоман говорио о продаји акција "Тесла штедне банке" из Загреба.

Нови Сад , 14. новембар 2014. .

"Покрајинска влада је на данашњој седници донела одлуку којом се придружује Фонду за развој Републике Србије у продаји акција "Тесла штедне банке" д.д. у Загребу понуђачу "Б2 Холдинг АС" из Осла из Норвешке", изјавио је на данашњој конференцији за новинаре покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

Покрајински секретар за финансије изнео је генезу дешавања која су претходила одлуци о продаји акција "Тесла штедној банци".

Ова банка основана је 2011. године, куповином једне штедионице из Хрватске. Као акционари те банке су били: као највећи акционар Фонд за развој Републике Србије са 29,12 одсто учешћа, односно са 40.034 акције, затим АП Војводина са 25,96 одсто учешћа, односно 35.694 акције, "Звијезда" д.д. Загреб са 10,78 одсто акција, "Кончар" д.д. Загреб са 9,43 одсто учешћа, "Ђуро Ђаковић".д.д. Славонски Брод са 5,45 одсто учешћа, "Сладорана" а.д. Жупања са 5,39 одсто учешћа и остали мањи акционари са мање од пет посто учешћа, са укупним учешћем од 13,87 одсто. Укупни капитал "Тесла штедне банке" је био 4.800.000 евра.

"Показало се да је то недовољни капитал. Није уплаћен већи капитал, јер сви они који су били предвиђени да учествују као акционари, нису уплатили, укључујући и државу Хрватску. Показало се да тако недовољни обим капитала доводи до губитака у пословању у 2012. и 2013. години. Крајем 2013. и 2014. године, Влада Републике Србије, односно министар финансија је два пута обавестио Хрватску народну банку да је континуирани интерес Републике Србије, као већинског акционара, за даљи развој и афирмацију "Тесла штедне банке" на хрватском тржишту, као и стабилизацију њене финансијске позиције. То је значило да ће Република Србије докапитализовати банку и на тај начин створити довољан обим капитала. До тога није дошло", изјавио је Зоран Радоман.

Ресорни секретар је даље навео да је 1. јула 2014. године Фонд за развој Републике Србије упутио Покрајинској влади позив да се придружи, у заједничком наступу у циљу продаје акција "Тесла штедне банке".

"Покрајинска влада је дошла у позицију да мора да прихвати овај позив, да се придружи продаји акција, с обзиром да, по Статуту АП Војводине, не може да улаже капитал у друго правно лице у иностранству, " рекао је Радоман.

Због тога је склопљен споразум са Развојним фондом Србије и 29. јула је објављен јавни позив за прикупљање понуда за продају акција "Тесла штедне банке". Понуду је дао "Б2 Холдинг АС" из Осла: 8,73 евра по акцији. Након тога је овлашћени представник преговарао са понуђачем и добијена је нова понуда: 13,2 евра по акцији.То значи да ће акције Фонда за развој Републике Србије и АП Војводине, у укупном обиму од 75.728 акција, бити продате за милион евра. За 35.694 акције, АП Војводина ће добити 471.160 евра.

"Морам да изразим незадовољство овим што сам принуђем да саопштим. Изненађен сам да Републике Србија, ипак, није поступила по обавештењима која је достављала Хрватској народној банци, да у "Тесла штедној банци" није извршена докапитализација. Та банка неће моћи да изврши улогу коју је имала: да подржи повратак Срба у Хрватску и да подржи јачање њиховог економског положаја. Разочаран сам због тога што смо ових дана имали прилике да видимо да су у буџету Републике Србије планирана средства за докапитализацију "Дунав осигурања", "Поштанске штедионице" и "Српске банке". Мислим да је земља која се на дневној основи задужује 8,5 милиона евра, могла са износом од 10 милиона евра докапитализује "Тесла штедну банку" и омогући јој да настави да ради оно због чега је и основана", изјавио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

"Због одуговлачења периода за доношење одлуке, дошло је до губитка капитала банке. То је утицало да смо добили свега 31 одсто од оног што је уложено", рекао је на крају Зоран Радоман.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs