Вести


Потпредседник Милићевић и амбасадор Казахстана Рустемов о потписивању споразума о сарадњи између Војводине и казахстанског Алматинског региона

Нови Сад , 09. август 2016.
-A A +AПотпредседник Милићевић и амбасадор Казахстана Рустемов о потписивању споразума о сарадњи између Војводине и казахстанског Алматинског региона.

Нови Сад , 09. август 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић, примио је данас амбасадора Републике Казахстана у Србији, Њ.Е. Нурбаха Рустемова. На састанку, којем је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, разговарало се о сарадњи између Војводине и Алматинског региона, регије која се налази на југоистоку Казахстана а која је најразвијенија и најнасељенија област у тој земљи. Алматински регион, који се налази на граници Казахстана са Кином и Киргистаном, регија је коју одликују развијена индустрија и пољопривреда, као и развијено мало и средње предузетништво. Са том регијом Војводина ће успоставити интензивније контакте, а споразум о сарадњи ће у наредних неколико недеља у Београду потписати председник Покрајинске владе, Игор Мировић, и гувернер Алматинског региона, Амандик Баталов.

„Споразум чије нас потписивање очекује, као и све што ће из њега проистећи, биће почетак квалитетније сарадње две регије од које очекујемо да допринесе и развоју односа наше две земље, Републике Србије и Републике Казахстан“, рекао је потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић. Потпредседник је током разговора истакао и то да је Војводина регија у којој су приоритетне делатности пољопривреда и производња хране, за шта постоје добри услови: квалитетно земљиште, добра клима, велико знање и искуство у земљорадњи уз постојање великог броја стручњака и научних институција из те области. „У последње време се кроз примену нових технологија у производњи хране постижу све бољи резултати, а предстоје нам и велики кораци у области наводњавања; веома важне области развоја су и саобраћајна инфраструктура и туризам, а у последње време се убрзано развија ИТ сектор. У Војводини постоје и значајни производни капацитети“, рекао је потпредседник Милићевић, нагласивши да је простор за сарадњу Војводине и Алматинског региона велики, као и да је потребно усмерити је и на већу и динамичнију културну и научну размену између две регије и између две земље.

Амбасадор Републике Казахстан, Њ.Е. Нурбах Рустемов, изразио је задовољство чињеницом да ће досадашња сарадња бити учвршћена и интензивирана потписивањем званичног документа између два региона, најавио брзу конкретизацију договора и практичне предлоге. "Очекујем да резултати заједничких пројеката оснаже обе стране", рекао је амбасадор Рустемов.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и Сенка Бенгин, саветник председника Покрајинске владе, и Галимжан Амиров, заменик амбасадора Казахстана.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs