Вести


Потпредседник Милићевић са словеначким министрима Пивец и Почивалшеком о тешњем повезивању привреде

Нови Сад , 27. август 2019.
-A A +AПотпредседник Милићевић са словеначким министрима Пивец и Почивалшеком о тешњем повезивању привреде.

Нови Сад , 27. август 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, на челу делегације АП Војводине, посетио је данас Међународни пољопривредно-прехрамбени сајам „Агра“ у Горњој Радгони, и том приликом у одвојеним сусретима разговарао са словеначком министарком пољопривреде, шумарства и хране Александром Пивец и министром за привредни развој и технологију Здравком Почивалшеком.

На састанцима је разговарано о даљем унапређењу сарадње која ће допринети тешњем повезивању наших привредника.

Како је истакнуто, спољно-трговинска размена између Србије и Словеније у протекле две године бележи раст од 33 одсто. Прошле године је тако износила 1,3 милијарде евра, од чега је војвођанска привреда учествовала са четвртином, односно са око 340 милиона евра. Раст размене између словеначке и српске привреде забележен је и у првој половини 2019. године, а оцењено је да сусрети словеначких и српских званичника, и повезивање привредника доприносе тешњем повезивању у обалсти привреде и економије.

У разговорима је наведено да је у обостраном интересу да се поједноставе административне баријере у циљу новог раста спољно-трговинске размене и нових инвестиција словеначких привредника у Србији и обратно.

Оцењено је и да је заједнички наступ и понуда производа из овог региона на трећим тржиштима у обостраном интересу када је реч о развоју туризма. Фокус у даљој сарадњи биће на аграру и прехрамбеном производима, јер је, како је наведено, сарадња у том сектору недовољна у односу на потенцијал. Сарадња је препозната и у сфери дигитализације у аграру, где је наша земља напредовала, а словеначки партнери су показали интересовање за пројекте Биосенс института.

Наредни сусрет са словеначким званичницима и привредницима пре свега из сектора аграра и прехрамбене индустрије заказан је за 1. и 2. октобар у Новом Саду, на пословном форуму који се организује под окриљем Скупштине европских регија.

У оквиру словеначког пољопривредног сајма организован је и сусрет војвођанских и словеначких задругара, који су на округлом столу разменили искуства у подршци пољопривреди и задругарству. Оцењено је да у укупно доброј сарадњи Србије и Војводине са Словенијом, повезивање и јачање сарадње између задруга јесте добра основа за ширу сарадњу у области аграра.

У делегацији АП Војводине словеначку „Агру“ посетили су и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs