Вести


Председници Пастор и Мировић са представницима француског Института за високе студије националне одбране

Нови Сад , 28. мај 2021.
-A A +AПредседници Пастор и Мировић са представницима француског Института за високе студије националне одбране.

Нови Сад , 28. мај 2021. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарали су данас са полазницима и званичницима француског Института за високе студије националне одбране (IHEDN), који бораве у студијској посети Републици Србији.

Изражавајући задовољство због могућности да Скупштина АП Војводине буде један од домаћина високој делегацији француских официра, функционера Министарства одбране, полиције и економије, председник Пастор им је представио организацију, уставноправни положај, карактер регије и изборни систем АП Војводине.

„Изразито смо поносни на чињеницу да у АП Војводини званично живи 26 националних заједница које овај простор доживљавају као свој, као своју домовину. Од 45 локалних самоуправа, чак у 29 је више од једног језика у службеној употреби. Људи који овде живе успоставили су веома висок ниво поверења, а створени су и законски оквири који омогућавају очување идентитета свих националних заједница“, истакао је Пастор и додао да је то велико достигнуће које би могло бити добар пример и модел функционисања и у другим државама.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић упознао је делегацију високих француских званичника са надлежностима Покрајинске владе у области безбедности и поступања у ванредним ситуацијама које јој припадају.

„Од заједничке историје до данас Република Србија и Република Француска имају традиционално добре и пријатељске односе. Радимо много на интензивирању и проширивању сарадње, имамо потписане споразуме и добру сарадњу са француским регијама. АП Војводина је покрајина у узлету, циљ нам је да привучемо још већи број привредника, јер се француске инвестиције налазе на четвртом месту у Војводини “, казао је Мировић.

Делегацију Института за високе студије националне одбране предводио је његов директор генерал-потпуковник Патрик Дестремо, који је позитивно оценио развој АПВ и пројекте који се реализују заједно са Европском унијом. Он је додао да мултиетничност и различитост Војводине представљају изузетан пример, те да веома цени то што се суживот своди на поверење.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs