Вести


Премијери Мировић и Марковић: Политички односи одлични, додатно нас зближава баштињење мултиетничности и мултиконфесионалности

Подгорица , 27. октобар 2017.
-A A +AПремијери Мировић и Марковић: Политички односи одлични, додатно нас зближава баштињење мултиетничности и мултиконфесионалности.

Подгорица , 27. октобар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Владе Црне Горе Душко Марковић закључили су данас, на састанку у Подгорици, да су билатерални односи Црне Горе и Републике Србије одлични, те да је могуће њихово даље унапређење у оквиру регионалних и глобалних иницијатива попут Берлинског процеса и Пројекта 16+1.

И Црна Гора и АП Војводина традиционално баштине вредности мултиетничности и мултиконфесионалности, што нас додатно зближава. Манифестација „Дани Војводине“, која данас почиње у Подгорици, додатна је прилика за афирмацију и јачање привредне и културне сарадње – оценили су премијери Мировић и Марковић.

Посебно је апострофирана чињеница да Војводина учествује са једном четвртином извоза робе из Републике Србије у Црну Гору, што представља простор за јачање економске размене.

Закључено је, такође, да постоји обострани интерес за интензивнију сарадњу у области пољопривреде, посебно кроз повезивање еминентних новосадских научно-технолошких институција попут „Биосенса“, научних института за ратарство и повртарство и прехрамбене технологије и других са црногорском пољопривредом.

На састанку је било речи и о валоризацији имовине Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине на Црногорском приморју, као и о неопходности побољшања путног граничног прелаза Гостун - Добраково.

Премијери Марковић и Мировић закључили су да је у заједничком интересу афирмација положаја националних заједница Срба у Црној Гори и Црногораца у Републици Србији.

Састанку у Влади Црне Горе присуствовали су и потпредседници Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и Иван Ђоковић и амбасадор Србије у Црној Гори др Зоран Бингулац.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs