Вести


Прес конференција Зорана Радомана поводом предлога закона о финансирању АП Војводине

Нови Сад , 19. фебруар 2015.
-A A +AПрес конференција Зорана Радомана поводом предлога закона о финансирању АП Војводине.

Нови Сад , 19. фебруар 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман одржао је данас конференцију за медије, поводом доношења закона о финансирању АП Војводине.

Ресорни секретар је известио јавност да је на данашњој седници Покрајинске владе једногласно утврђен текст закона о финансирању Аутономне покрајине Војводине. Наредни корак је достављање предлога Покрајинске владе, заједно са текстом за предлог закона, Скупштини АП Војводине да буде предлагач закона, где ће председник Скупштине АП Војводине заједно са посланичким групама размотрити и ускладити текст закона, како би се нашао на Скупштини АП Воводине, и даље био упућен на доношење посланицима у Народној скупштини Републике Србије.

Зоран Радоман је подсетио представнике медија да је рок за доношење овог закона истекао 31. децембра 2008. године. “ Можемо да кажемо да је и бивша и садашња власт пропустила да донесе овакав закон. Осим овога, Скупштина АП Војводине је у 2013. години донела Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине, а крајем те године и Платформу о полазним основама за израду закона о финансирању АП Војводине. Од стране Министарства финансија формиране су до сада две радне групе чији су чланови били и представници наше покрајине, али се није одмакло далеко. Ми смо више пута Владу Републике Србије позивали на заједничке договоре, где бисмо сигурно отворили и питање финансирања Аутономне покрајине Војводине. Међутим, до сада није постигнут напредак у доношењу овог закона, па је због тога на данашњој седници Покрајинске владе прихваћен текст, који је усаглашен коалиционо, а постигнута су и појашњења око пореске управе, која би у складу са законом требало да се формира у АП Војводини", рекао је Радоман.

Овим законом уређују се и обезбеђују средства за финансирање надлежности Аутономне покрајине Војводине. Буџет Војводине треба да износи најмање седам опосто, а утврђује се актом о буџету који доноси Скупштина АП Војводине.

"Подсетићу да законска обавеза доношења овог закона произилази из Устава којим се каже да ће буџет покрајине Војводине бити седам посто у односу на буџет Републике Србије, као и да ће три седмине бити коришћене за капитална улагања у покрајини. Формулисали смо да ће основицу за утврђивање буџета АП Војводине представљати укупни приходи и примања планираних у буџету Републике Србије“, истакао је Зоран Радоман.

На прес конференцији у Покрајинској влади, ресорни секретар је истакао да је ово био предмет спотицања и да су у 2013. години донете измене закона о буџетском систему, где је основица за утврђивање буџета смањена са укупних прихода буџета Републике Србије на пореске приходе. То је, према речима Зорана Радомана, у овој години донело разлику од неких 160 милијарди, и када се на то примени седам посто, разлика је неких 11 милијарди мање за буџет покрајине.

Покрајински секретар за финансије је истакао да је Скупштина АП Војводине поднела предлог за оцену уставности одредби Закона о буџетском систему Републике Србије, те да је Скупштина АП Воводине донела и предлог за измену и допуну истог закона, који на жалост, представници Покрајине, а то су били покрајински секретар Зоран Радоман и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, нису успели одбранити. Радоман је подсетио да Уставни суд није реаговао на овај предлог наше покрајине за оцену уставности.

„Сви приходи буџета Војводине треба да буду општег карактера и да се могу користити за све намене, осим оних прихода који су неким другим законом прописани да се морају користити за неку одређену намену, односно сврху. Република Србија је дужна при сваком преношењу или поверавању нових послова Аутономној покрајини Војводини да обезбеди одговарајућа трансферна средства. Средства буџета АП Војводине обезбеђују се из прихода, трансферних средстава и примања утврђених другим законима. Једна од битних одредби предложена у тексту закона је како се утврђују приходи буџета Војводине. Формулисно је да су приходи буџета Војводине сви приходи, који се наплате на територији Аутономне покрајине Војводине, остварени обавезним плаћањима пореских обвезника, било правних или физичких лица, као и други приходи које остварују корисници буџетских средстава. Изузетно, код става 1. овог члана, не сматрају се приходима буџета АП Војводине: 70 посто прихода остварених на додату вредност остварених на територији АП Војводине, 70 посто прихода остварених од акциза, средства доприноса и други приходи организација за обавезно социјално осигурање, приходи који су у складу са законом, приходи буџета локалне самоуправе, порез на међународну трговину и трансакције, таксе, казне и други приходи који својом делатношћу остваре државни органи и ораганизације при прижању одређене јавне услуге и при употреби јавних средстава и накнаду за употребу државног пута. Сматрамо, и овим предлогом је речено, да су сви приходи наплаћени на територији Војводине приходи буџета, осим ових који су набројани“, изнео је Зоран Радоман.

Ресорни секретар је истакао да је оно што је новина у односу на досадашњи систем јесте да се овим законом формира Пореска управа Аутономне покрајине Војводине.
„Она се формира као део пореског система Србије. Неће радити ван тог система и радиће у складу са нормама, прописима и законима Републике Србије, те у складу са плановима Министарства финансија и Пореске управе Србије. Сматрамо да ће се формирањем Пореске управе Војводине обезбедити сигурност финансирања покрајине, већи укупни приходи Републике Србије, а то значи како буџета покрајине тако и буџета Србије. Сматрамо да ће се пружити квалитетнија услуга пореским обвезницима на територији АП Војводине и да ћемо на овакав начин моћи да унапредимо рад овако важне институције. Законом је предвиђено да се формира једна комисија која би пратила спровођење овог закона, а то значи да би та комисија тромесечно сагледавала наплату прихода и сагледавала пренос како у један тако и у други буџет, и обезбеђивала да се у буџет АПВ не слије више прихода од оног што је то утврђено одлуком о буџету Аутономне покрајине Војводине, коју доноси Скупштина АП Војводине.“

Зоран Радоман је овом приликом нагласио да је реч о предлогу, који ће бити усклађен у Скупштини АП Војводине и као такав по њему прихватљив и за Скупштину Србије. Предвиђено је да се закон примењује практично од 1. јула ове године. Како је још ресорни секретар истакао, од пресудног значаја је да се овај закон донесе и да се на тај начин обезбеди законистост финансирања покрајине Војводине усклађен са Уставом Републике Србије, да се обезбеди поуздано, трајно и извесно финансирање АП Војводине јер то, како је нагласио покрајински секретар за финансије, заслужују сви становници Аутономне покрајине Војводине, у крајњем и сви у Републици Србији, али пре свега они који пуне буџет Републике Србије са неких 30 посто, а то су порески обвезници Аутономне покрајине Војводине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs