Вести


Прес конференција о Тесла банци

Нови Сад , 05. јун 2013.
-A A +AПрес конференција о Тесла банци .

Нови Сад , 05. јун 2013. .

Нови Сад, 5. јун 2013 -  Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман и председник Српског народног вијећа у Хрватској  и председник Надзорног одбора Тесла штедне банке у Загребу проф. др Милорад Пуповац, одржали су конференцију за новинаре поводом продаје целокупног пакета акција које чине власништво АП Војводине у овој Банци. Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман подсетио је да је АП Војводина пре две године у пројекат Тесла банке уложила 1.500.000  евра. Ресорни секретар саопштио је да је на понуду  инвеститора из ЕУ да откупи удео АП Војводине у овој банци, наша покрајина преко Фонда за развој АПВ исказала интерес да прода целокупни пакет од 35.694 акције, што чини непуних 26 одсто власништва, по цени од 42,5 евра, што износи 1.517.000 евра. Покрајински секретар Зоран Радоман казао је да ће на овај начин бити остварен нешто већи приход од онога што је било уложено, што уз активности које је Банка до сада чинила кроз кредитирање Срба у Хрватској и давања гарнација, представља позитиван ефекат у овом послу. Како је истакао, од Министарства финансија Републике Србије добијене су потврде да ће и Република Србија поступити на исти начин, односно свој удео, који износи нешто више од 29 одсто у Тесла банци, продати истом инвеститору по истој цени. За овај посао потребна је сагласност Централне банке  Хрватске од које се очекује позитивно мишљење.


„Са друге стране, ово не значи да Покрајина као и Република, више неће бринути о Србима у Хрватској. Напротив, на иницијативу Српског народног вијећа у Хрватској  и проф. др Пуповца, биће формиран Тесла развојни фонд. Наша идеја је идеја председника Владе Војводине, идеја коју ћемо поделити са коалиционим партнерима у покрајинској Влади, за коју верујем да ће је прихватити, а то је да ових 1,5 милион евра уложимо као оснивачки улог у Тесла развојни фонд и на тај начин подржимо српску заједницу у Хрватској.То уједно значи још позитивних ефеката од овог улога, који смо пре две године инвестирали у Тесла банку," рекао је Радоман.


Председник Српског народног вијећа у Хрватској  и председник Надзорног одбора Тесла штедне банка у Загребу проф. др Милорад Пуповац захвалио се покрајинској Влади и Влади Републике Србије и њиховим институцијама, које су донеле одлуку да се омогући трансформација Тесла банке на начин да се деонице ставе на тржиште. Према речима проф. др Пуповца, овакав потез није повучен  због лошег пословања Тесла банке, већ је то био услов како би се повећао капитал. „У кризним ситуацијам, формирање фонда представља јефтинији и једноставнији инструмент.  Реч је о врло задовољавајућем аранжману, где нису угрожени ни ликвидност, ни пласмани, као ни деоничари, а са друге стране  20 одсто кредитног портфеља банке са новим капиталом и са новим власништвом биће усмерено на наше програме и то је наш услов. Паралелно са тим биће формиран и Тесла развојни фонд. Иницијатива за формирање Тесла банке била је једна од најбољих иницијатива која је дошла из Републике Србије и једна од најзначајних подршки Србима у Хрватској," истакао  је на крају данашње конференције за новинаре у Влади Војводине проф. др Пуповац.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs