Вести


Пројекат „Ембер“ – прекограничном сарадњом до бољег одговора на изазове ванредних ситуација у сливу реке Саве

Нови Сад , 15. новембар 2016.
-A A +AПројекат „Ембер“ – прекограничном сарадњом до бољег одговора на изазове ванредних ситуација у сливу реке Саве.

Нови Сад , 15. новембар 2016. .

У Покрајинској влади данас је представљен пројекат „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области - ЕМБЕР“. Овај пројекат заједнички реализују институције из Србије и Хрватске, радећи на снажењу регионалне сарадње и заједничком приступању одбрани од поплава у прекограничном подручју слива реке Саве.

Пројекат „Ембер“ суфинансира се средствима Европске уније а његови носиоци су Секретаријат Покрајинске владе, Фонд „Европски послови“ АП Војводине и Покрајински секретаријат за привреду и туризам из Србије, и Вуковарско-сријемска жупанија, Агенција за развој Вуковарско-сремске жупаније ХРАСТ д.о.о. и Државна управа за заштиту и спашавање из Хрватске. Придружени партнери у пројекту су општине и предузећа који су се суочавали са проблемима услед великих поплава које су у мају 2014. године погодиле места у сливу Саве: Сремска Митровица и Шид, ЈВП „Воде Војводине“, Горска служба спашавања Сбије и хрватске општине Дреновци, Гуња и Врбања и предузеће „Хрватске воде“.

Како је на представљању пројекта нагласила Татјана Гашовић, секретар Покрајинске владе, циљ пројекта „ЕМБЕР“ је унапређивање нивоа спремности за одбрану од поплава у прекограничном региону. Пројекат предвиђа припрему заједничких планских докумената реаговања у ванредним ситуацијама, набавку опреме и заједничке теренске вежбе јединица цивилне заштите Србије и Хрватске. Део пројекта чиниће и рад на унапређивању вештина и процедура спашавања оперативних снага, као и хармонизација ванредних акција и тела кризног менаџмента у прекограничном региону током и након поплава, док је посебан део пројекта посвећен подизању нивоа свести локалног становништва у случају плављења.

„Лекције научене током претпрошлогодишњих мајских поплава указују на потребу да се подигне ниво заштите од поплава и да се унапреди координација рада између свих земаља у сливу Саве“, рекла је Татјана Гашовић. Она је додала и да је укупна вредност пројекта 1.019.480,84 евра а да вредност одобреног буџета за пројектне партнере из Републике Србије износи 441.069,23 евра. Донацију у висини 85%, што износи 374.908,85 евра, обезбеђује Европска унија, док учешће у финансирању у висини 15% обезбеђују пројектни партнери из Републике Србије.

Представник Делегације Европске уније у Републици Србији Џорџ Папагианис рекао је да значај пројекта „Ембер“ потврђује и чињеница да је он један од свега осам одобрених пројеката у конкуренцији од укупно 55 прекограничних пројеката.

О значају пројекта „Ембер“ као и о корацима који ће чинити његову имплементацију током наредних 14 месеци, говорили су и директор Фонда „Европски послови“ Видосава Ендерић, представник Канцеларије за европске интеграције Републике Србије Милан Жежељ, заменик жупана Вуковарско сремске жупаније Ђорђе Ћурчић и менаџер пројекта из Вуковарско-сремске жупаније Даниела Баришић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs