Вести


Родно одговорним буџетирањем до друштва једнаких шанси

Нови Сад , 20. јун 2019.
-A A +AРодно одговорним буџетирањем до друштва једнаких шанси.

Нови Сад , 20. јун 2019. .

Покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, учествујући на Конференцији о родно одговорном буџетирању, изјавила је да је у 2019. години чак 18 институција на покрајинском нивоу увело родну компоненту у своје буџете.

„Одраз зрелости нашег друштва је да на прави начин одговоримо на неједнакости које постоје, а родно одговорни буџети помажу нам да створимо једнаке шансе за развој свих,“ поручила је Јовановић и исказала је захвалност Координационом телу за родну равноправност и UN Women на подршци у овом процесу.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да Влада Србије од 2015. године при планирању буџета води рачуна о томе да финансије буду једнако распоређене и да и мушкарци и жене имају једнаке услове за коришћење новца.

Михајловић је навела да је Србија у свету препозната по увођењу родно одговорног буџетирања и да треба да будемо поносни на све што смо до сада урадили у овом процесу.

Шефица Канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да ова организација годинама уназад подржава Републику Србију у процесу увођења РОБ-а и да треба да будемо поносни јер је Србија препозната као пример добре праксе у свету. Према речима Милане Рикановић, увођење родно одговорног буџетирања једна је од најпрогресивнијих реформи које држава спроводи, с циљем да сви грађани и грађанке имају једнаке услове за развој.

Конференција о родно одговорном буџетирању одржана је у Палати Србија, у организацији Координационог тела за родну равноправност, Министарства финансија и UN Women, у присуству више од 130 представника републичких и покрајинских институција и међународних организација.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs