Вести


Саопштење за јавност Покрајинског секретаријата за финансије поводом финансирања буџета Војводине у 2016. години

Нови Сад , 02. децембар 2015.
-A A +AСаопштење за јавност Покрајинског секретаријата за финансије поводом финансирања буџета Војводине у 2016. години .

Нови Сад , 02. децембар 2015. .

Буџет Војводине је једини буџет у Републици Србији који нема стабилне, сигурне, довољне и предвидиве изворе финансирања, тако да је његово финансирање последњих година било искључиво израз моћи централне власти.

Као и свих претходних година Влада Републике Србије се и ове године оглушила о буџетски календар којим је прецизирано да је 1. новембар крајњи рок у коме је требало да усвоји Предлог Закона о буџету Републике Србије за 2016. годину и да га достави Народној скупштини. Јасно је да ће и ове године, као и свих претходних, због непоштовања буџетског календара, Народна скупштина донети Закон по хитном поступку, без икакве јавне расправе.

Да би Покрајина могла да припреми свој буџет за 2016. годину, покрајинска администарције мора прво да сачека доношење републичког буџета, јер се највећи део прихода буџета Покрајине утврђује управо републичким буџетом. Тако се републичким буџетом, поред висине стопа учешћа у уступљеним приходима – порезу на зараде и порезу на добит, утврђују и трансферна средства за финансирање републичких надлежности. Ова средства су у функцији „попуњавања“ преко половине обима покрајинског буџета, како би републичка Влада формално испоштовала Устав.

Средства до Уставних 7% Република мудро обезбеђује провлачећи кроз покрајински буџет средства за измиривање својих надлежности. На висину и расподелу ових средстава Покрајина нити има надлежности нити на њих може да утиче, осим што је у обавези да их у року од 24 часа проследи крајњем кориснику ког је Република одредила.

На овај начин оштећени су буџет АП Војводине, али пре свих грађани Војводине и то само у овој години за око 30 милијарди динара. Од 2007. године до данас дуг се процењује на преко 240 милијарди динара, или преко 2 милиона евра.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs