Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за финансије

Нови Сад , 24. април 2015.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за финансије.

Нови Сад , 24. април 2015. .

И поред писаних обећања, усмених договора између представника Републике Србије, Управе Тесла штедне банке и Хрватске народне банке, као и писменог обраћања од стране министра финансија Хрватској народној банци током 2013. и 2014. године које се наставило и у 2015. години, Тесла банка се нашла пред одузимањем дозволе за рад од стране Хрватске народне банке.

Очекивања свих наведених актера су била да ће Република Србија, као највећи акционар, извршити докапитализацију банке.

Због тога што ниједна могућност „спасавања банке“ није званично прихваћена до стране Републике, односно нису предузете активности на повећању капитала банке, регулаторни капитал је од 01. априла 2015. године испод законског минимума, због чега су представници ХНБ упозорили Управу банке да су се стекли услови за њену ликвидацију.

Овакав однос републичких институција практично значи не само исказивање неодговорног односа према државној имовини, како Републике Србије и АП Војводине, већ и неодговоран однос према Србима и Србима повратницима у Републику Хрватску, којима је управо Тесла банка требало да пружи помоћ по повратку и да им омогући да развојем малих и средњих предузећа обезбеде себи услове за живот и рад и допринесу стварању амбијента који би омогућио повратак осталих.

„Тим поводом, изражавамо забринутост и позивамо одговорне да предузму одговарајуће кораке на одржању имовине и пруже подршку Србима у Хрватској“, изјавио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.


Извор: ПС за финансије

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs