Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за финансије

Нови Сад , 30. април 2015.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за финансије.

Нови Сад , 30. април 2015. .

И поред писаних обећања, усмених договора између представника Републике Србије, Управе Тесла штедне банке и Хрватске народне банке, као и писаног обраћања од стране министра финансија Хрватској народној банци у периоду од 2013. године до 2015. године, Тесла банка се нашла пред одузимањем дозволе за рад од стране Хрватске народне банке.

Очекивања свих наведених актера су била да ће Република Србија, као највећи акционар одобрити Банци субординирани кредит или пак извршити докапитализацију Банке, након што Хрватска народна банка није дала заинтересованом инвеститору „B2holding as“ из Норвешке сагласност за преузимање већинског власништва односно за куповину Банке.

Због тога што ниједна наведена могућност спасавања ове банке није званично прихваћена од стране Републике, односно нису предузете активности на повећању капитала банке, доћи ће до њене ликвидације.

Овакав однос републичких институција практично значи не само исказивање неодговорног односа према државној имовини (како Републике Србије тако и АП Војводине), већ и неодговоран однос према Србима повратницима у Републику Хрватску, којима је управо Тесла банка требало да пружи помоћ по повратку и да им омогући да развојем малих и средњих предузећа обезбеде себи услове за живот и рад и допринесу стварању амбијента који би омогућио повратак осталих.

Поред тога, због оваквог односа Републике Србије према проблемима са којима се суочила Тесла банка, већински акционари: Република Србија и АП Војводина, изгубиће не само капитал који су уложили, већ банку која има седиште у Европској унији, док се на другој страни залаже да се у ту исту Европску унију што пре укључи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs