Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за финансије

Нови Сад , 01. октобар 2015.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за финансије .

Нови Сад , 01. октобар 2015. .

Приликом разматрања Информације о проблемима везаним за остварење прихода буџета АП Војводине у 2015. години, на седници одржаној 26. августа 2015. године, Покрајинска влада је донела закључак којим се од Владе Републике Србије тражи да, сходно одредбама Закона о буџетском систему, из средстава текуће буџетске резерве републичког буџета обезбеди буџету АП Војводине 4,4 милијарде динара, како би се омогућило извршавање Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Аутономне покрајине Војводине за 2015. годину.

Прошло је више од месец дана од када је Покрајинска влада упутила захтев Влади Републике Србије, али до данас нисмо добили никакав ни писмени ни усмени одговор, нити је министар финансија нашао „времена“ да уприличи састанак са представницима Покрајинске владе.

Сматрамо да је тражени износ од 4,4 милијарде динара, а што је свега 0,85% од остварених пореских прихода буџета Републике Србије у првих осам месеци ове године, вишеструко мањи од стварног дуга Републике према Покрајини који је са 31. августом достигао 21,3 милијарде динара.

Будући да Закон о финансирању АП Војводине није донет и да се финансирање надлежности АП Војводине, сходно Закону о буџету Републике Србије за 2015. годину, врши првенствено из дела прихода од пореза на зараде – 18% и дела прихода од пореза на добит предузећа у висини од 42,7% од оствареног прихода на територији Покрајине, значајан пад профитабилности привредних друштава у 2014. години одразио се на пад прихода од пореза на добит предузећа и тиме је доведено у питање извршавање Уставом, Законом и Статутом АП Војводине утврђених надлежности Покрајине.

Према Уставној формули и Закону о буџетском систему, буџет Покрајине износи најмање 7% пореских прихода буџета Републике Србије. Примењено на остварене пореске приходе буџета Републике Србије за осам месеци ове године од 515,6 милијарди динара, буџет Покрајине је требало да у првих осам месеци ове године оприходује најмање 36,1 милијарду динара. Буџет Војводине је „оприходовао“ 34,4 милијарде динара, што је за 1,7 милијарди динара мање од Уставног минимума.

Међутим ових 34,4 милијарде динара нису приходи са којима је Покрајина истински располагала. Највећи део средстава - 19,6 милијарди динара односи се на средства која се користе за измиривање обавеза Републике Србије. Ова средства су трансферно, из буџета Републике Србије, само „прошетала“ кроз буџет Покрајине. На њихово остварење и трошење покрајинска администрација није имала никакав ни утицај ни одговорност. Једино је имала обавезу да их у року од 24 часа усмери крајњим корисницима које је Република одредила – школама, општинама и градовима. Уместо кроз буџет Покрајине, Република је комотно ова средства могла да прошета и кроз буџет, рецимо општине Опово. Тако би ова општина по „оствареним“ приходима могла да се такмичи са највећим градовима у Србији и региону.

У првих осам месеци ове године, за надлежности Војводине у покрајински буџет усмерено је уместо 36,1 милијарде динара (7% пореских прихода буџета Републике Србије), свега 14,8 милијарди динара, или 2,9% од остварених пореских прихода буџета Републике Србије.

И то је права величина обима буџета Покрајине. До минималних 7% загарантованих Уставом, само за осам месеци ове године Република Србија дугује буџету Покрајине 21,3 милијарде динара, или 4,1% остварених пореских прихода буџета Републике Србије. Тражени износ од 4,4 милијарде динара је свега 20% од доспелог дуга.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за финансије

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs