Вести


Секретар Божић: Све више новца за унапређење пчеларства у Војводини

Нови Сад , 01. јул 2021.
-A A +AСекретар Божић: Све више новца за унапређење пчеларства у Војводини.

Нови Сад , 01. јул 2021. .

„Данас потписујемо 105 уговора са корисницима који су остварили право на бесповратна средства за суфинансирање инвестиција у пчеларству на територији АП Војводине у 2021. години. Број пријављених за ова средства намењена унапређењу пчеларства у нашој покрајини много је већи него ранијих година, тачније стигло је преко 300 пријава, што указује на све веће интересовање за ову област. Намера Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство јесте да за пчеларство у наредној години обезбеди више новца“, најавио је секретар Чедомир Божић у Привредној комори Војводине приликом доделе уговора војвођанским пчеларима.

Укупна вредност инвестиције је преко 47,4 милиона динара, у чему је ресорни секретаријат учествовао са око педесет одсто средстава.

„У овој години за унапређење пчеларства у Војводини додељено је 25 милиона динара. Данашњим уговорима биће суфинансирана набавка нових пчелињих друштава, опреме за пчеларство – нових кошница и контејнера, као и опреме за прераду и паковање пчелињих производа“, подсетио је секретар Божић и додао да је највећи број уговора, укупно 85, закључен са посебно препознатом категоријом пољопривредних произвођача којима је додељено 60 одсто укупно прихватљивих трошкова инвестиције. Реч је о оним пољопривредним газдинствима чији су носиоци жене и млади до 40 година или се налазе на подручју са отежаним условима рада.

Секретар Божић је указао на чињеницу да је све више пољопривредника у нашој покрајини који се баве пчеларством, те да њихови производи имају све значајније место на тржишту и у спољнотрговинском билансу.

Он је нагласио да ће увећање средстава за ову пољопривредну грану моћи да износи до 10 милиона динара, што ће пчелари осетити већ са првим конкурсом у фебруару наредне године. Божић је прецизирао да је висина бесповратних средстава, по једној пријави, у оквиру данашњих уговора била максимално 300.000 динара.

Секретар је данас позвао пољопривреднике и удружења пчелара из Војводине да до краја године доставе своје предлоге како би средства намењена овој области била што боље употребљена, и како би се заједнички, на најбољи могући начин, унапредила ова све профитабилнија пољопривредна грана која показује озбиљан потенцијал.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs