Вести


Секретар Божић уручио вредну опрему за „Воде Војводине“

Нови Сад , 30. март 2021.
-A A +AСекретар Божић уручио вредну опрему за „Воде Војводине“.

Нови Сад , 30. март 2021. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић предао је данас директору Јавног водопривредног предузећа „Водe Војводине” Срђану Кружевићу на употребу 1.200 метара мобилних брана против поплава, чију набавку je суфинансирала Европска унија са 85 одсто средстава у оквиру пројекта „Стојимо заједно".

Секретaр Божић је том приликом похвалио озбиљност и организацију запослених у „Водaма Војводине” и нагласио да то предузеће располаже са довољно опреме и стручним кадром за случај било које ванредне ситуације.

„Вредност пројекта у којем учествује Пoкрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство износи око 670.000 евра, од којих је Европска унија суфинансирала 85% преко ИПА II програма и Европског регионалног развојног фонда. У оквиру својих активности Секретаријат је уговорио израду елабората који се односи на област одбране од поплава и рано, превентивно деловање у случају природних непогода, као и набавку опреме која се одвијала у две фазе. У првој фази набављена је машина за пуњење врећа песком, мобилни светлосни торањеви са агрегатом и пумпе капацитета 120 литара у секунди са светлећим торњем на приколици. Друга фаза односила се на набавку 1.200 метара мобилних брана, које смо уручили „Водама Војводинe”, истакао је Божић.

Он је додао да су настојања ресорног секретаријата да и у будућности ради на унапређењу и набавци мобилних противплавних система, као и осталих машина како би се унапредили стандарди у овој области.

Дирекор ЈВП „Воде Војводине” Срђан Кружевић захвалио је ресорном покрајинском секретаријату, истичући да је ово предузеће добило најмодернију технологију за заштиту од вода и да је већ организована обука за употребу мобилних брана.

„Мобилне бране које смо данас добили у дужини од 1.200 метара и исте такве из 2020. године у оквиру пројекта „Васитка” у дужини од 2.500 метара, представљају довољну количину мобилних противплавних система за одбрану од вода и поплава у Војводини. Ове мобилне бране могу се постављати и на неравном терену, чиме добијамо више могућности за благовремено деловање у свим условима. Ми тренутно располажемо са још две пунилице за 4.600 џакова у минути. У овој донацији од великог значаја су и два мобилна светлећа торња. Мобилне бране о којима данас говоримо замењују 180.000 џакова, за чије је пуњење потребно да 12 људи ради шест дана по 20 сати дневно. На основу овог поређења, најсликовитије се види колико се времена и енергије штеди, а самим тим и добија више могућности у смислу ефикаснијег деловања против поплава“, закључио је Кружевић.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs