Вести


Секретар Бјелић присуствовао отварању границе на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније

Нови Сад , 18. мај 2019.
-A A +AСекретар Бјелић присуствовао отварању границе на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније.

Нови Сад , 18. мај 2019. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас традиционалном отварању границe на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније (код насељeног места Рабе), које организује Регионална сарадња Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ).

Секретар Бјелић истакао је да резултати двадесетогодишње сарадње у оквиру Еврорегије ДКМТ показују да идемо у правом смеру, улажући напоре како би се договорени пројекти реализовали.

„У времену када је тешко обезбедити довољно средстава за развој, морамо показати одговорност и пронаћи начин да побољшамо живот грађана. Наше намере, показујемо реализацијом пројеката као што су „Железница снова“ и „Разнобојна сарадња“, поручио је Бјелић.

Он је подсетио да „Железница снова“ представља наставак ревитализације железничке пруге Сегедин-Суботица-Бачалмаш-Баја, која је у два ИПА пројекта већ припремљена, и да како је рекао, признање заједничком раду јесте и то што су недавно, Владе Мађарске и Србије на заједничкој седници потписалe Споразум о изградњи ове пруге.

„Кроз пројекат „Разнобојна сарадња“ градимо културне и туристичке центре у Морахалому и на Палићу, да би постали регионални центри културе који сакупљају и прослеђују информације из области културе али и привреде“, додао је Бјелић , закључивши да је циљ еврорегије коју смо градили свих ових година, смањење разлика у економском развоју и квалитету живота, а са друге стране, очување свих вредности које сматрамо нашим богатством.

Након свечаности на тромеђи, у месту Беба Веке одржано је заседање Скупштине регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ.

Током председавања, уручене су награде „Истакнути у ДКМТ-у“, којима се, од 2012. године, награђују најбољи пројекти ове еврорегије, а председавајући Регионалне сарадње Дунав Криш Мориш Тиса, Калин Добра, уручио је „коцку“, симбол ДКМТ-a председнику Генералне Скупштине Бач-Кишкун, Ридег Ласлу, чиме је овој жупанији предато председавање у наредних годину дана.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs