Вести


Смиљка Јовановић: Позитивна искуства АП Војводине у процесу родно одговорног буџетирања

Скопље , 28. мај 2018.
-A A +AСмиљка Јовановић: Позитивна искуства АП Војводине у процесу родно одговорног буџетирања.

Скопље , 28. мај 2018. .

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић, учествовала је у Скопљу на Регионалној конференцији о родно одговорном буџетирању коју је организовала Aсоцијација Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN), 22. и 23. маја.

Смиљка Јовановић је на панелу представила искуства у увођењу родне перспективе у буџетски процес у Републици Србији, с акцентом на увођење родно одговорног буџетирања у процесу припреме покрајинског буџета у последње три године.

Како је навела секретарка Јовановић, ради се о процесу који је новина у земљама Европске уније и свету.

„Иницијативе о потреби родно одговорног буџетирања у Србији и АП Војводини, постоје већ деценију, али тек од 2014. године, када је Влада Републике Србије основала Координационо тело за родну равноправност, тај процес добија праве институционалне координате“, навела је секретарка Јовановић и додала да је 2015, законом који уређује буџетски систем утврђена обавеза родног буџетирања у целини од 2020. Она је подсетила на то да је већ 2016, Закон о буџетском систему допуњен и обавезом извештавања о оставрењу родно дефинисаних циљева и показатеља, чиме је планирање и извештавање о родној компоненти буџета - заокружено и добило свој смисао.

Говорећи о институционалном јачању механизама који треба да допринесу напретку родне равноправности, секретарка Јовановић је нагласила да је у АП Војводини у последње три године, уз подршку UN WOMEN, започео процес родног буџетирања. Тај процес координира Покрајински секретаријат за финансије уз подршку покрајинског органа управе у чијој је надлежности равноправност полова.

„У протеклом периоду Покрајински секретаријат за финансије је стекао значајно искуство у овом реформском процесу, а према извештају UN WOMEN, рад и активности у поступку увођења родног буџетирања код корисника буџетских средстава АП Војводине, оцењен је позитивно“, навела је секретарка Јовановић.

Да би реформа у овој области била успешна, Смиљка Јовановић је нагласила да је веома важна размена искустава институција и организација у региону у процесу трасирања пута увођењу родно одговорног буџетирања у буџетски процес.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs