Вести


Уводно обраћање Зорана Радомана пред покрајинским посланицима поводом извештаја о извршењу покрајинског буџета у првих шест месеци 2014. године

Нови Сад , 23. септембар 2014.
-A A +AУводно обраћање Зорана Радомана пред покрајинским посланицима поводом извештаја о извршењу покрајинског буџета у првих шест месеци 2014. године.

Нови Сад , 23. септембар 2014. .

Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2014. годину, у првих шест месеци ове године, образложио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман, који је поновио реченице које је изговорио када је предлаган буџет за 2014. годину.

"Предлагање буџета је одраз прихватања, али не и мирења са околностима у којима се налазимо. Напори да се поштују одредбе Устава Републике Србије за сада нису успели. И ове године нису прихваћени амандмани на Закон о буџету Републике Србије за 2014. годину. Уставни суд још није донео одлуку по нашој иницијативи да се преиспита уставност појединих одредби Закона о буџетском систему. Услед тога, и ове године буџет АП Војводине неће бити у складу са Уставом", рекао је Зоран Радоман и подсетио да је тада обавештен, у децембру 2013. године, да се у Министарству финансија конституише радна група за израду Закона о финансирању АП Војводине и да је било оправдано очекивање да се тај закон и донесе до средине 2014. године, с обзиром да је то било у Плану рада Владе Србије.

"То се није догодило", рекао је Зоран Радоман и констатовао да се то одражава на покрајински буџет. Покрајински буџет је направљен за 2014. годину у обиму од 66,113 милијарди динара. У првих шест месеци остварени су приходи од 35,482 милијарди динара, што је 53,67 одсто од планираног. Расходи износе 25,821 милијарди динара, што је 39,36 одсто.

"Споменућу само највеће приходе. То су, пре свега, наменски приходи у износу од 2,064 милијарде динара, од чега су накнаде за заштиту, коришћење и унапређење пољопривредног земљишта непуних 500 милиона динара и Буџетски фонд за воде АПВ у износу од 1,5 милијарде динара. Следеће по висини јесу уступљени порески приходи у износу од 7,8 милијарди динара: од пореза на зараде 2,3 милијарде динара и од пореза на добит предузећа 5,5 милијарди динара. Највећа средства у делу прихода покрајинског буџета представљају трансферна средства. То је планираних 18,745 милијарди динара или 63,37 одсто остварених прихода буџета АПВ, на која ни Скупштина АПВ ни Покрајинска влада не могу да утичу. То су средства којима се измирују обавезе Републике према онима према којима су усмерена: јединицама локалне самоуправе и запосленима у образовању и зато не би требало да буду приход Покрајине", рекао је Зоран Радоман.

Говорећи о расходима буџета у првих шест месеци ове године, покрајински секретар за финансије је навео:

"То су програми развоја привреде. У том делу највише су утрошена за развој туризма у покрајини и подршку привредницима на сајамским наступима. У области пољопривреде 1,5 милијарди динара, између осталог,за финансирање заштите, коришћења и уређења пољопривредног земљишта, за изградњу и реконструкцију водних објеката. У области образовања 274 милиона динара, у области културе 809 милиона динара, од чега је 547 милиона утрошено за суфинансирање 13 индиректних буџетских корисника: музеја, галерија, позоришта. У области здравствене заштите утрошено је 120 милиона, у области управе и финансирања етничких и верских заједница, те националних мањина - 68,1 милион динара. У области међурегионалне сарадње и локалне самоуправе 89 милиона динара, заштити животне средине 362 милиона, у области демографског развоја и социјалне заштите 203 милиона, у области спорта и омладине 212,7 милиона динара", рекао је Зоран Радоман и навео да је у Извештају до детаља приказано ко је примио средства и по ком основу.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs