Вести


У Покрајини се реализују три мере популационе политике

Нови Сад , 24. јануар 2020.
-A A +AУ Покрајини се реализују три мере популационе политике.

Нови Сад , 24. јануар 2020. .

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић одржао је конференцију за медије на којој је представио мере популационе политике које реализује Покрајинска влада.

Покрајински секретар је изнео званичне податке Републичког завода за статистику из пописне 2011. године и неколико међупописних година, из којих је уочљиво да се број становника у Војводини смањује са константим природним прираштајем од минус 5,5 промила. На територији Покрајине годишње умре 10.000 људи више него што се роди, a поред тога број становника старијих од 65 година већи је него број млађих од 15 година па све то указује на озбиљан тренд старења у Војводини.

„Овај проблем уочен је још 1989. године, али тада није дефинисана ни креирана популациона политика. Полазећи од мера које се реализују у локалним самоуправама и статистичких података и узимајући у обзир породице које нису обухваћене другим мерама, креирали смо три мере популационе политике“, истакао је Предраг Вулетић.

Прва мера за циљ има унапређење услова становања за породице које добију треће или четврто дете. Ова мера се реализује од септембра 2018. године и до сада су 172 породице добиле средства за куповину или адаптацију некретнине. У 2020. години планирано је 300 милиона за ову намену, а средства ће се додељивати путем јавних конкурса од којих ће први бити расписан у фебруару.

Мера која подразумева матерински додатак реализује се од 1. јануара 2019. године и намењена је незапосленим мајкама које роде треће или четврто дете. У периоду од 24 месеца оне имају право на новчану помоћ од 15.000 динара месечно.

„У 2019. години ово право већ је остварило 657 незапослених мајки, и претпоставља се да ће га у 2020. години остварити још око 840 незапослених мајки, што ће укупно бити око 1.500 корисница материнског додатка на територији Аутономне покрајине Војводине, па је за ту меру у 2020. години планирано 300 милиона динара“, рекао је Вулетић.

Суфинансирање трошкова биомедицински потпомогнутог оплођења постоји као мера од 2014. године, али односила се на друго, треће и свако наредно дете. Новом одлуком старосна граница за жену померена је на 45 година и парови стичу ово право и за прво дете.

За парове који немају деце, важно је да су искористили све покушаје које финансира РФЗО, након чега могу да се обрате Покрајинском секретаријату.

Новом одлуком прате се и светски трендови, па је омогућено замрзавање ембриона као и поступак криоембриотрансфера, који до сада није финансиран средствима Секретаријата. За ову меру планирано је 50 милиона динара.

„Укупан буџет за све мере је 650 милиона динара, што износи преко 60% буџета Секретаријата“, закључио је Предраг Вулетић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs