Вести


У 20.21 сати, синоћ отворен Фестивал камерне музике у Новом Саду

Нови Сад , 10. септембар 2019.
-A A +AУ 20.21 сати, синоћ отворен Фестивал камерне музике у Новом Саду.

Нови Сад , 10. септембар 2019. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је синоћ, у Галерији Матице српске, свечаном отварању Другог фестивала камерне музике.

Програмом под називом „Оскар у Новом Саду“, Фестивал је почео тачно у 20 сати и 21 минут, када ће до 15. септембра, колико ће трајати, започињати концерти, који ће се одржавати у Градској кући Новог Сада и Галерији Матице српске.

Свечаном концерту присусвтовала је и Њ.Е. амбасадорка Републике Либан у Србији Нада Ал Аки.

Оснивање овог фестивала су пре годину дана иницирале новосадске уметнице Ксенија Мијатовић Кором и Вероника Антуновић Марић, у сарадњи са истакнутим италијанским диригентом Ђанлуком Марћаном, који је синоћ присутнима и упутио речи добродошлице и представио музичаре и концепт фестивала током наредних дана.

По његовим речима, неговање заједничког музицирања, као и представљање камерних састава који функционишу као целина дужи низ година, подржавају основну мисију фестивала. Тако ће Нови Сад и ове године, током трајања Фестивала камерне музике, како подсећају организатори, бити регионални, али и европски центар промоције овог жанра уметничке музике.

На репертоару Фестивала су дела познатих композитора филмске музике Мориконеа и Роте, као и Сангенитија, Бацалова, Пиованија, Пјацоле и Моузанара, а изводе их Калед Моузанар, клавир (Либан), Марио Стефано Пиетродарки, бандонеон (Италија), Ђанлука Марцино, клавир, диригент, (Италија) и фестивалски гудачки квинтет у којем су: Владимир Ћуковић, виолина, Бојан Глушица, виолина, Борис Брезовац, виола, Марко Милетић, виолончело и Милан Миланов, контрабас.

Наредних дана, до 15. септембра, на овом Фестивалу у организацији Новосадског дувачког квинтета, очекују нас концерти на којима ћемо слушати музику готово свих епоха, почев од барокне, па до филмске, којом је фестивал почео. Тако „Млади таленти“ наступају у уторак у Градској кући у Новом Саду. Биће то концерт најбољих камерних састава у Србији, победника такмичења из камерне музике у Србији и иностранству (трија “Артистико”, “Аморозо”, “Риформд” и “Капричо”). На програму ће бити дела Кираља, Ибера, Пуцихара, Брамса, Росинија, Арнолда и Мартинуа. Улаз на овај концерт је бесплатан.

Новосадски дувачки квинтет, под називом “Сакстет”, наступа 12.септембра у Галерији Матице српске. Чланови су: Ксенија Мијатовић Кором, флаута, Вероника Антуновић Марић, обоа, Кристијан Борош, кларинет, Горан Маринковић, фагот, Мирко Марић, хорна и Гаетано ди Бако, саксофон (Италија). На програму су дела Милхауда, Томасија, Еyћеннеа.

Ансамбл „Њу тринити барок“ приређује Вече барокне музике 13. септембра, у Градској кући у Новом Саду. Овај ансамбл свираће на историјским инструментима дела Персла и Хендла. На концерту наступају: Радослава Воргић, сопран, Драгана Поповић, мецосопран, Каролина Батер, блок и траверзо флаута, Срђан Станић, барокно виолончело, и Предраг Госта, чембало, оргуље и уметничко вођство.

„The Best of Novi Sad“ назив је концерта који ће бити одржан на крају фестивала 15. септембра у Галерији Матице српске. Наступиће: Гудачки квартет ТАЈЈ (Александра Крчмар Ћулибрк, виолина, Јованка Мазалица, виолина, Јелена Филиповић, виола, Тимеа Калмар, виолончело) и пијанисткиња Рита Кинка. На програму су дела Дебисија и Франка.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs