Вести


Јачање сарадње са Србима из Словеније

Нови Сад , 05. јануар 2021.
-A A +AЈачање сарадње са Србима из Словеније.

Нови Сад , 05. јануар 2021. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило разговарали су данас са председником Савеза Срба Словеније Владимиром Кокановићем.

На састанку у Покрајинској влади представљене су досадашње активности Савеза Срба Словеније и било је речи о пројектима и програмима које ће, у циљу унапређења сарадње са Србима у региону, у наредном периоду реализовати Покрајинска влада и Фонд.

Александар Софић је нагласио да Република Србија и АП Војводина преко својих институција издвајају све већа средства за помоћ Србима у региону, и да тиме на делу показују да је Србија њихова матица.

„Наша жеља је да унапредимо сарадњу са Србима како у Словенији, тако и у другим државама у региону. Кроз бројне програме и пројекте ми већ чинимо конкретне кораке у том правцу, а у разговору са представницима Срба у региону дефинисаћемо нове активности које ће допринети интензивнијој сарадњи“, рекао је Софић.

Секретар је навео да ће Покрајина подржати активности Срба у Словенији које се тичу промоције српске традиције, културе, историје и издаваштва, као и програме који ће допринети промоцији туризма АП Војводине и Србије у Словенији, повезивању младих преко универзитета, и јачим српско-словеначким привредним везама.

Владимир Кокановић је на састанку представио циљеве, програм и план рада Савеза, као и предлоге за реализацију пројеката у вези са решавањем статусног питања Срба у Словенији, као и оних који се односе на неговање, очување и промоцију српске традиције и културе.

„Посебно радује чињеница да Покрајинска влада пружа све већу подршку Србима у региону“, рекао је Кокановић и позвао Србе из других држава да усмере пажњу на Покрајинску владу и Фонд.

Душко Ћутило је рекао да је важно да се успостави и унапреди сарадња са српском заједницом у Словенији, те да је данашњи састанак почетак реализације заједничких пројеката.

Он је додао да ће Фонд кроз јавне позиве и пројекте подржавати сарадњу са Србима у региону, и то у областима културе, традиције, просвете, спорта, науке и привреде.

Савез Срба Словеније основан је 2019. године са циљем да обједини целокупни српски корпус у тој земљи. Окупља 15 културно-уметничких друштава, од којих нека постоје више деценија.

Савез је до сада, уз подршку Владе Србије, реализоаво неколико пројеката међу којима је увођење српског језка као додатног предмета у словеначким школама. Такође, за српску децу из Словеније организован је вишедневни боравак у Србији. Међу планираним пројектима је припрема монографије о Србима у Словенији и покретање портала који ће бити намењен промоцији српско-словеначког пријатељства и туристичких потенцијала Србије и Војводине грађанима Словеније, као и организовање свесрпског сабора.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs