Остале вести


Додељена 51. награда Спомен – збирке Павла Бељанског

Нови Сад , 26. октобар 2018.
-A A +AДодељена 51. награда Спомен – збирке Павла Бељанског.

Нови Сад , 26. октобар 2018. .

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић данас је примио захвалницу Спомен – збирке Павла Бељанског, ресорном секретаријату за подршку у програмима и плану рада ове институције.

Традиционално на данашњи дан се додељује и награде ове институције културе, за најбољи мастер рад одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факулета у Београду и како је саопштила в.д. управника Спомен - збирке Павла Бељанског, Милана Kвас, овогодишњи лауреат 51. по реду је Софија Миленковић, за мастер рад ’’Уметност Марка Челебоновића у четвртој деценији XX века’’.

Одлуку о добитници награде донео је Управни одбор поменуте институције на предлог оцењивачке комисије која је истакла да се у раду Софије Миленковић анализира уметничка активност Марка Челебоновића у четвртој деценији 20. века, када настаје комплексан опус који обухвата ентеријере, мртве природе, портрете, аутопортрете и актове.

Према речима чланова комисије, рад Софије Миленковић је зрео, аналитичан, поткрепљен савременом литературом, темељно постављен, добро образложених идеја, надахнут, богато илустрован и подстицајан за будућа истраживања.

Награда Спомен-збирке Павла Бељанског, по свом значају јединствена је у земљи. Настала је захваљујући посебном Даровном уговору Павла Бељанског из 1965. године, када је колекционар установио Награду поклонивши слику Влаха Буковца Велика Иза Спомен-збирци и тиме заокружио институционални рад свог Легата.

Награду је примила Софијина мајка, јер је лауреанткиња, као добитница стипендије француске Владе, оправдано одсутна, што доказује да врхунски резултати добитника у области истраживања и њихово даље позиционирање у стручним круговима, оправдавају признања, која се више од пола века додељују.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs