Остале вести


Наставак прекограничне сарадње на унапређењу повезаности Баната

Нови Сад , 01. новембар 2019.
-A A +AНаставак прекограничне сарадње на унапређењу повезаности Баната.

Нови Сад , 01. новембар 2019. .

Реализација пројекта из Interreg IPA програма прекограничне сарадње Румунија–Србија “Унапређење повезаности Баната 2” (Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2), почела је јуче конференцијом у Градској управи Кикинде, на којој су представљене најважније активности и очекивани резултати. Циљ пројекта је међусобно приближавање људи, заједница и економских актера у пограничној области, уравнотеженији друштвено-економски развој и обезбеђивање оптималних развојних могућности у обе земље. Укупна вредност пројекта је 1.311.120,35 евра, од чега је 972.418,78 евра из ИПА средстава.

Реч је о наставку недавно завршеног и успешно реализованог пројекта ,,Унапређење повезаности Баната”, а реализује га конзорцијум који чине Јавно предузеће ,,Путеви Србије”, као водећи партнер, Град Кикинда, Општина Жомбољ и Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам мр Павле Почуч истакао је на отварању пројекта да се преко фондова Европске уније, у сарадњи са партнерима из Румунује, знатно утиче на јачање економских веза, унапређује инфраструктура и туристичка понуда и умногоме побољшава привредни амбијент у Банату, али и читавој АП Војводини и Србији. Он је додао да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат наставити да пружају подршку пројектима одобреним од Европске уније.

У претходно завршеном пројекту израђена је техничка документација и реконструисан је део државних путева са обе стране границе који воде до прелаза Кикинда–Наково, док су модернизацијом и опремањем самог граничног прелаза створени технички услови и безбедносно-контролни стандарди неопходни за промет аутобуса и теретних возила веће носивости. Изграђена је двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, а успостављена је и Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње, са седиштем у Кикинди.

Новим пројектом биће настављена реконструкција државних путева на територији града Кикинде и општине Жомбољ који воде до граничног прелаза Кикинда–Наково, а новоизграђена бициклистичка стаза имаће соларно осветљење. Пројекат ће дати значајан допринос постизању савремених стандарда квалитета путне инфраструктуре која је главни канал за превоз терета и путника и игра важну улогу у побољшању друштвено-економских прилика у читавом прекограничном региону.


Извор: ПС за за привреду и туризам

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs