Остале вести


Одржана конференција „Жене у парламентарном животу Војводине 1918 – 2018“

Нови Сад , 23. новембар 2018.
-A A +AОдржана конференција „Жене у парламентарном животу Војводине 1918 – 2018“.

Нови Сад , 23. новембар 2018. .

Подсекретер у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, присуствовао је данас скупу поводом стогодишњице од одржавања Велике народне скупштине у чијем су раду учестовале и жене, који организује Покрајински заштитник грађана-омбудсман.

Скуп је отворио покрајинкски заштитник грађана Зоран С. Павловић а присутнима се обратила и председница Народне скупштине Репблике Србије, Маја Гојковић.
„Много смо тога до сада постигли, да ми као жене будемо видљивије и присутније данас на политичкој сцени Србије. Можемо да се похвалимо да смо једна од ређих европских земаља у којима жене обављају неке од најважнијих функција у држави.“, истакла је Гојковићева рекавши да је Србија препознала да без женске популације која данас чини преко 50 одсто у нашој држави нема ни економског напретка.

Она се такође осврнула на чињеницу да још увек постоји много предрасуда и дискриминације према женама које се баве јавним пословима, и апеловала на улогу медија као врло важног механизама који треба да буде партнер свим женама из јавног живота у представљању онога што успешно чине.

О почецима организованог женског покрета у Војводини током друге половине 19. века говорила је историчарка Музеја Војводине Љубица Отић, а на право гласа као показатељ положаја жена у Србији током 20. века указала је професорка Филозофског факултета у Новом Саду Биљана Шимуновић.

Централна тема у дискусијама био је положај жена у парламенту од 1918. године , затим изборни систем у Србији, образовање жена у области политике, те уопштена слика парламентарног живота и положаја жена у Србији као и проблеми са којима се жене у параламенту сусрећу.

Учесници су имали прилику чути искуства прве жене председнице Скупштине Војводине Вероне Адам Бокрош, а током скупа предтваљена је и публикација „Жене у парламентарном животу Војводине 1918-2018“.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs