Милорад Ђурић примио помоћника министра за информисање Црне Горе Жељка Рутовића

Нови Сад , 05. децембар 2006.
-A A +AМилорад Ђурић примио помоћника министра за информисање Црне Горе Жељка Рутовића.

Нови Сад , 05. децембар 2006. .

Нови Сад, 5. децембар - Покрајински секретар за информацијеМилорад Ђурић примио је Жељка Рутовића, помоћника за информисање уМинистарству културе и медија Црне Горе, који је присуствовао данашњемсеминару о профилисању профитабилних радио и ТВ станица.
Данашњи сусрет сапомоћником за информисање у Влади Црне Горе, како је истакао Милорад Ђурић,био је прилика за размену искустава из области информисања и трансформацијеинформативног система, јер  Србија, Војводинаи Црна Гора, пролазе кроз слична искушења у транзицији и преуређењу медијскогпростора.
Милорад Ђурић је упознао госта са активностима Покрајинскогсекретаријата за информације. Он је саопштио своје ставове поводомуспостављања јавног медијског сервиса и уређења медијског простора у Војводини.
- Имајући у виду етничку структуру Војводине, Извршно већеВојводине и Покрајински секретаријат за информације поклањају велику пажњуинформисању на језицима националних мањина - рекао је Милорад Ђурић,објаснивши да, баш због специфичности покрајине Војводине, Србија има два јавнасервиса.Саговорници су нагласили да је размена искустава значајна забрже решавање отворених проблема и питања о улози комерцијалних телевизија ирадио станица у обавештавању грађана. Посебно је било речи о месту коједржавна администрација, на различитим нивоима, има у односима са комерцијалнимрадио и телевизијским станицама.
- Иако смо већ дубоко "загазили" у процеслегализације, доделе фреквенција и дефинисања медијског простора, постојенедоумице чије решавање подстиче размена мишљења, као начин да секонсултујемо и једни другима помогнемо. У изградњи демократског друштва улоганезависних и објективних медија је од највећег значаја и због тога се надам даћемо, на обострану корист,  успоставитиквалитетну сарадњу  - нагласио јеЂурић.
Жељко Рутовић, помоћник за информисање у Министарствукултуре и медија Црне Горе нагласио је да је потпуно природно и очекивано даједна стабилна, здрава и прогресивна медијска политика земаља ЗападногБалкана, у својој основи, буде нијансирана на здравој и доброј програмскојоснови европских вредности.
- У том духу Црна Гора развија свој медијски систем већ петугодину. На тим основама желимо и да развијамо сарадњу са суседима, јер јеширење граница људских права, унапређење слободе медија, развој слободногнезависног новинарства, као и систем саморегулације медија Западног Балкана одвелике важности за успешно поспешивање демократских процеса југоистока Европе,и брже остваривање стандарда у процесу прикључивања Европској унији - рекаоје Жељко Рутовић.
Како је Рутовић истакао, медијски простор Црне Горе иВојводине имају доста сродних карактеристика, а то су пре свега неговањемултикултурализма и мултинационалности.
- Нама је важно да са Покрајинским секретаријатом заинформације имамо здраву, стабилну и перспективну сарадњу, и разменуискустава, како би брже решили проблеме и изазове имплементације медијскогзаконодавства - рекао је Жељко Рутовић. - Брз трансфер слике, речи и звукадаје нам предност да комуницирано једни са другима, не само медијски, већ и уобласти културе, привреде и другим областима.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs