Зоран Радоман: Шта је министар финансија заборавио да каже грађанима

Нови Сад , 31. јануар 2014.
-A A +AЗоран Радоман: Шта је министар финансија заборавио да каже грађанима.

Нови Сад , 31. јануар 2014. .

Ове недеље је министар финансија господин Крстић у више наврата говорио о неодрживости даљег раста јавног сектора, причао о буџетском дефициту и јавном дугу. Изјавио је тако да је дефицит консолидованог буџета Србије на крају 2013. године износио 179 милијарди динара, што је за око 20 милијарди мање него што је било предвиђено ребалансом. То смањење дефицита на свим нивоима државе, упркос мањим пореским приходима за 25 милијарди динара, резултат је предузетих мера штедње од септембра прошле године, али и суцифита буџета локалних самоуправа. Министар је наглашавао да је јавни дуг на крају 2013. године, уместо пројектованих 64,7 одсто бруто домаћег производа, износио 62,7 одсто. За министра је „охрабрујуће“ то што расте тражња за државним обвезницама и падају камате на те дужничке хартије, што показује, како је он истакао, да „инвеститори гледају на Србију као на стабилну земљу са ниским ризиком“.
Шта из ових министрових речи може да закључи грађанин Србије који се не бави јавним финансијама? Да је Влада успешно радила, штедела, смањила дефицит и учешће јавног дуга?
Да ли је министар заборавио да каже нешто што би грађани требало да знају?
Заборавио је. Није рекао да су укупни приходи буџета Републике Србије у 2013. години мањи не за 25 милијарди, него за преко 60 милијарди динара у односу на законом пројектоване. Само приходи од ПДВ мањи су за преко 23 милијарде. Акцизе су мање за 12,5 милијарди динара, порез на доходак грађана за преко 5 милијарди динара и царине за 2 милијарде динара.
Шта нам ови подаци говоре?
Ти подаци јасно кажу: дошло је до пада куповне моћи становништва. До урушавања животног стандарда грађана Србије. До отпуштања радника. До повећања сиве економије. То је реална последица рада Владе Србије у прошлој години.
Осим тога, јавни дуг централног нивоа власти - за који су министар финансија и Влада непосредно одговорни - у 2013. години повећан је са 17,7 милијарди евра на 20,1 милијарду евра. Рачуница је јасна: за годину дана јавни дуг је повећан за 2,4 милијарде евра или 278 милијарди динара. Колико је то новца најбоље говори податак да су укупни расходи буџета свих општина, градова и покрајине Војводине у прошлој години износили 272,6 милијарди динара.
Грађани Србије морају да знају: републичка Влада је само у прошлој години - по основу новог задужења - „појела“ једногодишње буџете свих општина, градова и буџет Војводине!
Грађани питају: ко ће, када и како отплатити ово „повољно“ задуживање Владе? Иностране финансијске институције дале су паре да би оствариле камату (од 10 до 13 одсто за динарске обвезнице, односно од 4 до 6 одсто на евро обвезнице). У републичком буџету за ову годину планирано је да се издвоји 114 милијарди динара за камате, што је за 25 милијарди или за 28 одсто више него што је за камате издвојено у прошлој години! Ту камату ће опет враћати - грађани Србије.
Министар Крстић, дакле, ”заборавио је” да каже грађанима Србије само оно - што их се највише тиче.


Извор: Изјава покрајинског секретара за финансије Зорана Радомана

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs