Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 18.09.2015

Александар Јовановић обишао гранични прелаз Хоргош 2

18092015_Horgos_1
AA

Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, обишао је данас гранични прелаз Хоргош 2. Разлог посете је тешка ситуација због избеглица из Сирије, који се налазе на граничном прелазу са Републиком Мађарском. Јовановић се на лицу места састао и разговарао с представницима МУП Србије, председником Скупштине општине Кањижа Робертом Лацком, који је такође био на терену, представницима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, као и са лекарима хитне помоћи, који дежурају и пружају свесрдну помоћ избеглицама на поменутом граничном прелазу.

„Ситуација је изузетно тешка, без обзира на то што се на овом граничном прелазу тренутно налази само око 300 избеглица, који су стационирани у шаторима. За сада, имају воду за пиће, међутим не постоји адекватни санитарни чвор, што је највећи проблем за ове људе. У разговору с њима, нажалост, могу да констатујем да су људи очајни, тужни, изгубљени и веома уплашени. Они схватају да се границе неће скоро отворити, а гранични прелаз с Хрватском је тренутно затворен. Изморени су и видно исцрпљени, а неки су и физички повређени. Многи од њих имају здравствене проблеме ‒ температуру, стомачне тегобе, и потребна им је озбиљна медицинска помоћ. По њиховим речима, за сада нема изгледа да ће се ствари решити. Кроз сузе причају о својим јадима, изгубили су своје домове, а многи су и без новца. Али, још увек надају се бољем сутра и свим срцем верују у људску доброту и самилост” – рекао је Александар Јовановић.

На граничном прелазу су и представници УНХЦР, као и Комесаријата за избеглице и миграције, који покушавају ове људе да наговоре да напусте гранични прелаз Хоргош 2, и да крену према граници ка Хрватској или Румунији. По њима, најбезболније решење за избеглице било би да се стационирају у прихватном кампу у Кањижи.

Тренутно је у прихватном кампу мало избеглица, али се у току поподнева и вечери очекује велик број миграната.

fixed-img