Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 09.07.2015

Био башта у пластеницима- органска производња

AA

У Апатину је реализована прва пројектна активност у оквиру Конкурса који је Завод за равноправност полова покренуо у намери да подстакне отварање школа едукације у области органске пољопривредне производње у Војводини. Идеја је да носиоци будућих школа на отвореном буду управо удружења жена које су у неколико протеклих година прошле информатичке обуке и стекле комуникационе вештине за будуће предузетничке улоге. На конкурс се јавило осам удружења жена са територије Војводине која су пре две године похађале трибине и обуке “Органкса производња – шанса за све” у организацији Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова и Завода за равноправност полова и почеле да примењују стечена знања. Теоријски део пројекта „Био башта у природи и пластеницима- органска производња“ одвијао се у свеченој сали Скупштине општине Апатин, а затим практични рад на отвореном – на пољопривредном газдинству Снежане Кораћ. Носилац пројектних активности у Апатину је удружење жена “Ружа црвена”.
Након што је директорка Весна Шијачки представила активности Завода и Конкурс који афирмише кључну улогу сеоских жена у пољопривредној производњи и руралном развоју, предавања су одржале проф.др емерита Бранка Лазић, мастер екологије Јелена Савић и Снежана Кораћ која је у систему органске биљне производње.
Проф.др емерита Бранка Лазић истакла је значај удруживања биобаштованки у Апатину ради повољније сертификације и бољег позиционирања на тржишту. Подсетила је присутне на значај етичности у органској производњи, пријатељског односа према природи, окружењу али и људима као основе производње квалитетне, здравствено безбедне хране.
Еколошкиња Јелена Савић приближила је еколошка знања и принципе значајне за разумевање и стварање агроекосистема био баште. Еколошким уређењем органског пољопривредног добра формира се уравнотежен однос биљне и животињске производње и подстиче микробиолошка активност земљишта.
На имању Снежане Кораћ учеснице су имале прилику да виде и чују Снежанино искуство. Више од деценију Снежана је производила по традиционалном систему поврће, а након обуке је претворила своју производњу у биобаштенску и пријавила се у систем за контролу и сертификацију органске производње. По врелом летњем дану присутни су уживали у хладу старог ораха окружени цвећем, посматрали импровизоване пластенике малчиране сламом у којима расту здружени усеви биљки пријатеља и дискутовали са предавачима и произвођачицом о предностима органске производње.
10 јула следи реализација пројекта „Органска производња – шанса за Белоблаћанке” у Белом Блату. Носилац пројектних активности је клуб жена Бело Блато. А 15. јула пројекат „Органске фарме у функцији развоја предузетничких вештина код сеоских жена” у организацији удружења произвођача и љубитеља органске хране „Витас” у Иригу.

fixed-img