Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 08.10.2015

„Европска недеља програмирања” од 10. до 18. октобра 2015.

AA

Трећу годину заредом, од 10. до 18. октобра 2015. године, биће одржана „Европска недеља програмирања” (Europe Code Week). Ова манифестација у свим државама Eвропе обухвата организовање бројних активности које реализују школе, компаније, непрофитне организације и остали заинтересовани грађани. Сви они заједно окупљени су око идеје да путем креативних и едукативних активности промовишу програмирање као нови вид писмености у модерном друштву, те да га приближе ширем кругу различитих генерација.

Србија је прошле године учествовала по први пут у овој манифестацији и са 102 активности заузела је девето место на табели најактивнијих земаља Eвропе (број организованих догађаја у односу на популацију).

Током Европске недеље програмирања, у школама ће се организовати радионице на којима ће наставници који се баве програмирањем обучавати ученике, колеге, родитеље. На иницијативу наставника, радионице могу водити и родитељи који познају програмирање. Скупови се могу организовати и у сарадњи с локалним предузећима, невладиним организацијама, заинтересованим грађанима. Такође, могу се организовати забавна такмичења, снимати догађаји и поделити искуства путем друштвених мрежа.

Ученици, наставници, родитељи, компаније, организације цивилног друштва и ентузијасти заједно ће учествовати у стварању нових апликација, веб-страница, игрица и у едукацији ширег друштва о потреби и разноврсној употреби различитих програмских језика.

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице позива првенствено школе, али и све заинтересоване, да се укључе у ову значајну међународну манифестацију и допринесу јачању свести о потреби и важности информационо-комуникационих технологија у свакодневном животу, као и о могућностима њихове примене у различитим животним окружењима.

Сви заинтересовани могу пријавити своју активност путем сајта: http://events.codeweek.eu/

Сваку активност потврдиће амбасадор манифестације Europe Code Week за Србију. Рок за пријаву је 10. октобар. Сви пријављени предавачи добиће сертификат. За све додатне информације можете се обратити амбасадору манифестације Europe Code Week за Србију – Чаби Верешу: cabaveres@gmail.com, 069/134-2007 или путем сајта: www.codeweek.rs.

fixed-img