Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 15.06.2015

Фестивал памети гост Фестивала Чиперо у Кечкемету

unnamed
AA

Први састанак радне групе за интеграцију финалне церемоније Фестивала памети у Фестивал Чиперо одржан је у петак, 12. јуна 2015. године у Кечкемету, у Мађарској. Овом приликом, представници Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице били су Мариус Рошу и др Здравко Живковић, а у име домаћина присутни су били Габор Фаркаш, директор друштва „Будућност Европе” и др ИштванТубак, директор школског центра „Катедра”.
Фестивал Чиперо, који ће се ове године одржати од 3. до 10. jула, окупља око 2000 учесника из 30 европских земаља, а постоји од 1990. године. Циљ овог фестивала јесте јачање толеранције и прихватања различитости без предрасуда, те подстицање бољег разумевања младих из Европе, који у једнонедељном дружењу могу да представе своју културу, музику, игру и програме који не захтевају знање језика, и притом су сасвим разумљиви.

Будући да је Кечкемет укључен у пројекат Фестивал памети, иницирана је идеја да се догодине завршна церемонија одржи управо у том граду, где би финалисти имали прилику да током вишедневног боравка упознају учеснике из других земаља и размене с њима своје ставове, идеје, контакте, те да иницирају заједничке програме за неке будуће сусрете.

Током боравка у школском центру „Катедра”, финалистима ове школе уручене су дипломе за успех током такмичења у школској 2014/2015. години, уз предлог да се такмичење настави од октобра 2015. године у шестом циклусу Фестивала памети. Треба напоменути да су ученици „Катедре” међу најуспешнијима на такмичењима из области дизајна и уметничког стваралаштва у Мађарској, па с правом очекују висок пласман и у наредном кругу надметања с вршњацима из других европских земаља.

fixed-img