Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 13.10.2015

Фестивал памети у Трсту – по трећи пут

13102015_festival_0
AA

Делегација Покрајинске владе, у којој су били Ливиа Корпонаи, помоћница покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Маја Поповић, самостална стручна сарадница из поменутог секретаријата и др Здравко Живковић, аутор пројекта Фестивал памети, боравила је у Трсту у оквиру сарадње са Аутономном регијом Фриули Венеција Ђулија.
У шестом циклусу Фестивала памети, две италијанске школе из Трста – класична гимназија „Dante Alighieri” и Уметнички институт „Enrico i Umberto Nordio” – укључили су се у такмичење са својим најкреативнијим ученицима. У гимназији „Данте Алигијери”, представници секретаријата разговарали су с директорком госпођом Оливом Квазимодо (Oliva Quasimodo) и професорком Лореном Гозоли (Lorena Gozzoli), док су се у уметничкој школи „Enrico i Umberto Nordio”, састали с директорком госпођом Јасмин Нонис (Jasmin Nonis), као и професорима Робертом Ћирелијем (Roberto Cireli) и Антониом Ворпићелијем (Antonio Vorpiceli). Током разговора с руководством наведених школа, договорено је њихово активно учешће у такмичењу, као и на финалној манифестацији у Новом Саду, уз традиционалну подршку регије Фриули Венеција Ђулија. Такмичење ученика – представника Аутономне регије Фриули Венеција Ђулија у испољавању креативности успешно је реализовано, а радови ученика обе школе прошли су квалификациони тест. Кандидати поменутих школа учествоваће у финалном такмичењу маја 2016. године, у Скупштини АП Војводине.
Током боравка у Трсту, поводом наведеног фестивала, уприличена је и посета Генералном конзулату Републике Србије у Трсту, где су представници секретаријата разговарали с генералним конзулом господином Драганом Кићановићем и конзулом Љубомиром Мирковићем о реализацији пројекта Фестивал памети. Том приликом, било је речи и о проширењу такмичења на школе с подручја под јурисдикцијом Генералног конзулата, која покрива око 60.000 становника српскe дијаспоре, односно о укључивању у међународну сарадњу школа, где се реализује допунска настава на српском језику – посебно у областима Вићенца и Верона. Такође, договорено je активно учешће Генералног конзулата у наставку сарадње између региона Фриули Венеција Ђулија и Аутономне покрајине Војводине.

fixed-img