Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 18.06.2015

Гаранцијски фонд Војводине примљен у чланство међународне Асоцијације гарантних фондова

18062015_Berlint
AA

Гаранцијски фонд АП Војводине постао је члан Асоцијације гарантних фондова (AECM), одлучено је данас у Берлину, на Генералној скупштини Асоцијације гарантних фондова, која окупља 40 чланица из земаља Европске уније, али и из Русије, Турске и Црне Горе. Та међународна организација основана је 1992. године у Бриселу, и од тада промовише инструменте подршке малим и средњим предузећима путем издавања гаранција, али и заступа интересе својих чланица код Европске комисије и Европске инвестиционе банке. О значају овог вида подршке привреди, говори податак да је 2013. године обим издатих гаранција био 76 милијарди евра. Пријем у Асоцијацију гарантних фондова за Војводину је значајан са много аспеката. Директор Гаранцијског фонда АП Војводине Горан Васић, истакао је у Берлину да је посебно значајна размена искустава са другим државама и примена њихових примера добре праксе.
„Пријем у Асоцијацију гарантних фондова олакшаће коришћење фондова ЕУ намењених сектору малих и средњих предузећа, предузетницима и фармерима из наше земље. Такође, од колега из Асоцијације очекујемо и стручну помоћ у конципирању закона о микрофинансирању и гаранцијским шемама у нашој земљи, а по узору на законе који у земљама чланицама ЕУ већ дуго постоје. Усвајање тих законских решења поспешило би рад фондова и оснивање овог драгоценог вида подршке малим и средњим предузећима и у другим деловима наше земље,“ поручио је Горан Васић, директор Гаранцијског фонда АП Војводине.
На Генералној скупштини Асоцијације гарантних фондова, директор Гаранцијског фонда АП Војводине Горан Васић, презентовао је начин рада, структуру капитала, гаранцијске шеме, сарадњу са банкарским сектором, као и досадашње резултате рада Фонда. Гаранцијски фонд АП Војводине основан је пре 12 година, са задатком да војвођанским пољопривредницима, предузетницима, малим и средњом предузећима олакша приступ финансијском тржишту и обезбеди повољне услове кредитирања. Фонд је као такав једини у Србији.

fixed-img