Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 12.06.2015

Генерална скупштина АЕР-а прихватила амандмане Војводине

12062015_Pastor_1
AA

Делегација Скупштине АП Војводине, предвођена председником Иштваном Пастором, учествовала је у шведском граду Гетеборгу на Статутарној и ванредној Генералној скупштини АЕР-а (Скупштина европских регија),која ове године обележава 30 година постојања, а чији је је Војводина активни члан од 2002. године.
Представници европских региона великом већином гласова подржали су данас, током расправе о изменама Статута АЕР-а, амандмане које је поднела и представила делегација АП Војводине, а чија се суштина односи на то да АЕР и у будуће остане организација која ће у пуно чланство примати искључиво регионе са подручја Европе, а не и изван ње, како је било предложено. Такође, на иницијативу АП Војводине, Биро АЕР-а, који је предлагао текст новог Статута, прихватио је амандман којим ће се ово највише извршно тело АЕР-а и убудуће звати Биро, уместо предложеног назива Политички биро. Ову одлуку такође је потврдила и Генерална скупштина АЕР.
Усвајањем ових амандамана Генерална скупштина АЕР-а показала је да подржава и поштује досадашњи активан приступ и иницијативе АП Војводине у овој најзначајнијој мрежи европских региона.
„Од 2012. године Скупштина АП Војводине је посебно активна у раду АЕР-а, учествовали смо на састанцима свих Комитета, на седницама Бироа, као и на заседањима Генералне скупштине, а наш представник је постао и члан Групе за мониторинг и евалуацију АЕР-а. У претходних неколико година АЕР и наша покрајина реализовали су више значајних пројеката као што је састанак Комитета 3 и организација Летње академије 2014. године, као и конференцију „Дани геотермалне енергије“ у мају ове године“, истакао је председник Пастор.
Потпредседница Скупштине АПВ Ана Томанова Маканова, која је и чланица Групе за мониторинг и евалуацију АЕР-а, представила је члановима извештај о Летњој академији, чији је домаћин 2014. годие била Војводина. Она је истакла да је више од 140 учесника из 36 европских региона искористило прилику да, на тему „Мултикултуралност, мултиетничност и мултијезичност – регионална различитост као предуслов за социо-економски развој” размени искуства и идеје за унапређење.

fixed-img