Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 02.12.2015

Институт за јавно здравље Војводине обележио 95 година рада

02122015_zdravstvo_higijenski 01
AA

Данас је у Мастер центру одржана конференција поводом 95 година постојања и рада Института за јавно здравље Војводине.

Институт за јавно здравље Војводине је једна од највећих установа који обједињава бројне делатности превентивног рада на овим просторима где посебно треба истаћи јавно здравствену функцију ове установе. Водећа је научна, стручна и здравствена установа у области јавног здравља чији је основни задатак унапређење здравља становништва, јачањем активности у области јавног здравља, коришћењем расположивих просторних, техничких и кадровских ресурса, уз стално унапређење знања и вештина запослених.

„Јавно здравље је наука и уметност унапређења здравља, спречавања болести и продужења живота. Кроз организоване напоре заједнице из свега можемо да закључимо да здравље није само одговорност здравственог сектора него и целокупне популације. Институт за јавно здравље је лидер у спровођењу здравствених активности, неко ко организује, планира и руководи активностима и заједно са Покрајинским секретаријатом за здравство, социјалну политику и демографију подсећа све грађане да улагање у здравство и здравствени сектор није трошак. Улагање у здравствену заштиту је улагање у економски развој једног друштва.“ – рекла је у поздравној речи др Данијела Станковић Баричак, помоћница покрајинске секретарке за здравство.

Почетак рада данашњег Института било је оснивање Сталне бактериолошке станице у Новом Саду 1920. године, а назив Државни хигијенски завод добија 1927. године. Почетком 1945. године добија назив Санитарно-епидемиолошки завод, да би 1952. године постао Хигијенски завод АП Војводине. Нови назив Институт за здравствену заштиту добија 1963. године, а 1967. године – сели се у нову зграду, површине 4500 м2, у којој се и данас налази. Значајну карику у свом развојном ланцу добија 1965. године, са оснивањем Завода за вирусологију и имунологију а 1968. године формира се Завод за здравствено просвећивање.

Новембра 1977. године, заједно са још 16 клиника и института постаје интегрални део Медицинског факултета у Новом Саду. Након раздвајања факултета маја 1991. године, постаје Покрајински завод за здравствену заштиту, да би 22.05.2007. добио данашњи назив – Институт за јавно здравље Војводине.

fixed-img